sunnuntaina, helmikuuta 01, 2015

Päivän lainaus - Iivi Anna Maasso

Iivi Anna Maasso:

"Suomalaiset kuvittelevat, että Ukrainan kriisi menee nopeasti ohi, Venäjä normalisoituu, ja voidaan jatkaa kuten ennenkin. Virolainen näkökulma on ajatella, että jos kansainvälisiä sääntöjä rikotaan, ollaan tilanteessa, jossa emme voi tietää mitä tulevaisuudessa tapahtuu."

Suomessa saa jopa lukea väitteitä, jonka mukaan ydinvoimalaitoksen hankkiminen Venäjältä ei ole ongelma, koska rakentaminen kestää niin kauan että poliittiset konstellaatiot ovat muuttuneet jo täysin toisiksi - ja nimenomaan suotuisammiksi - voimalaitoksen valmistuessa.

Projekti toteutuu joskus seuraavalla vuosikymmenellä, jolloin poliittinen tilanne on jo muuttunut paljon suotuisammaksi.

Toiveajattelun se muoto, että uskotaan pahan olevan vain väliaikainen tila ja siksi pahasta ei edes tarvitse kovin paljoa välittää, ei ole vain suomalainen ilmiö. Koko Eurooppa halusi 1920 uskoa, että bolshevikkihallinto kaatuu omaan mahdottomuutensa. Näyttihän hallinnon tilanne heikolta kun maata vaivasi sisällissota ja nälänhätä.

Putinin hallinto romahtamisen odottelijoita näkee nykyään kaikilla foorumeilla. Venäjän talous on romahtamassa ja sitä kautta kansa tai eliitti nousee Putinia vastaan.

Maasso totesi lisäksi:

"asenne siitä, että jos toimimme "oikein", Suomelle ei voi käydä huonosti, oli havaittavissa jo vuosi sitten Ukrainan konfliktin kärjistyessä.
– Hyvin varhaisessa vaiheessa tuli esiin argumentti, että koska me (Suomi) kohtelemme venäläisvähemmistöä hyvin, ja meillä se on riittävän pieni, ollaan turvassa. Ei Ukraina kohdellut venäläisvähemmistöä huonosti, ei se (Venäjän miehitys Krimillä) siitä johtunut.
– Syntyy myöskin väärä turvallisuuden tunne siinä mielessä, ettei Euroopan tilanne koske meitä, koska teemme kaiken oikein. Silloin ollaan jollain tavalla syyllistämässä uhria, Masso jatkaa.
Virolaiset puolestaan olettavat, että se mitä tapahtuu toisaalla maailmassa, voi tapahtua Virossakin.
– Me emme voi tietää, ja tämä otetaan Virossa itsestäänselvyytenä."

Ei kommentteja: