lauantaina, helmikuuta 28, 2015

HS: Seuraavana ehkä Mariupol

Vielä vähän aikaa sitten Suomessa kuviteltiin, että Venäjän päämäärät Ukrainassa ovat paikalliset. Ensin ajateltiin Venäjän rajoittavan valtauksensa Krimiin ja sitten venäläisenemmistöisiin alueisiin Itä-Ukrainassa. Naiveimmat uskoivat venäläiseen propagandaan, että Itä-Ukrainassa ei edes ole venäläisiä joukkoja ja vaikka olisikin Venäjä kuitenkin pyrkii tilanteen rauhoittamiseen.

Lokakuussa ulkoministeri Erkki Tuomioja analysoi tilannetta:

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) arvioi lauantaina Ylen Ykkösaamun haastattelussa, että Venäjä haluaa tilanteen Itä-Ukrainassa rauhoittuvan.

Hän uskoo Venäjän kokevan saavuttaneensa Ukrainassa tavoitteensa ja haluaa tulitauon pitävän. 

Tuomioja tapaa maanantaina Moskovassa Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin. Tuomioja mukaan Suomikin voisi auttaa Venäjää ja Ukrainaa löytämään lopullisen ratkaisun kriisiin.

 – Täytyy katsoa, onko joitain asioita, joissa mekin voisimme auttaa kaikkia osapuolia, että tämä hyvin hauras tulitauko pitäisi ja johtaisi konfliktin ratkaisevaan sopimukseen, ulkoministeri sanoi.

Tuomioja on analysoinut Venäjän aikeita täysin väärin.  Yhä selvempää on, että Venäjän päämääränä on tuhota Ukrainan valtio ja sen jälkeen edetä muualle. Venäjän päämääränä on heikentää Euroopan yhtenäisyyttä bulvaaniensa avulla ja samalla nakertaa Rajamaiden suvereenisuutta. Naton viidennen artiklan musertaminen hyökkäämällä nopeasti Viroon tai Latviaan on Putinin märkä uni. Se uskaltaako hän näin vaarantaa maailmanrauhan jää nähtäväksi. Ehkä hän luottaa maineeseensa täytenä psykopaattina ja laskee, että Nato ei uskalla pelkän Baltian takia suorittaa vastaiskua, koska Putin ei psykopaattina välitä seurauksista. USA:n nykyisen presidentin heikkous myös vahvistaa Venäjän luottamusta Naton varovaisuuteen.

HS on selkeästi menettänyt uskonsa Minskin sopimukseen ja Venäjän päämäärien rajoittumiseen Itä-Ukrainaan:

Asiantuntija-arvioissa varaudutaan siihen, että seuraava Venäjän johtaman hyökkäyksen kohde voi olla ukrainalainen Mariupolin kaupunki Asovanmeren rannalla. Putinin edun mukaista voi olla myös hitaampi vaihe konfliktissa samalla, kun hän pyrkii heikentämään EU:n yhtenäisyyttä. EU:n pitää päättää Venäjään kohdistettujen talouspakotteiden mahdollisesta jatkosta viimeistään kesällä.

Tuomiojan väärät analyysit eivät ole rajoittunut Ukrainaan. Hän on toiminut tehokkaasti sekä Naton turvatakuita, että myös EU:n turvatkuita vastaan. Vuonna 2003 Suomi, joka nykyään ainoana maana puhuu EU:n turvatkuista, oli se joka Tuomiojan suulla pani hiekkaa rattaisiin EU:n turvatkuille.

Ei kommentteja: