maanantaina, helmikuuta 09, 2015

Kypros - piikki Euroopan lihassa

EU:n jäsenmaa Kypros aikoo antaa Venäjän muodostaa tukikohtia alueellaan. Tällainen toiminta on suoraa tukea Venäjälle, joka uhkailee muita EU-maita kuten Baltian maita ja Suomea ilmatilan loukkauksilla, disinformaatiolla ja puheilla vuoden 1914 rajojen palauttamisella. Kypros on siis samassa rintamassa Venäjän, Kreikan, Le Penin FN-puolueen, Syrizan, FPÖ:n ja Unkarin kanssa Baltiaa, Ukrainaa ja muita Rajamaita vastaan.

Unkarilla on todennäköisesti konkreettinen tavoite päästä apajille, jos Ukrainan valtio romahtaa. Ukrainan Transkarpatiassa on 200 000 unkarilaisen väestö ja Transkarpatian liittäminen Ukrainaan lisäisi entisestään Unkarin pääministerin Viktor Orbanin kansansuosiota. Kreikan ja Kyproksen tavoitteet ovat ilmeisesti taloudellisia. Neuvotteluissa muiden EU-maiden kanssa voidaan Venäjä-korttia käyttää uhkailun välineenä.

Päivitys klo 7.07:

Foreign Policy-lehti kirjoitti Unkarin laajentumispyrkimyksistä:

Although Orban does not intend to stir up real trouble, he frequently uses strongly nationalist messages in his speeches. For example, he encourages “autonomy” and talks about a nation that goes beyond current borders. One possible explanation for the mismatch is that he is preparing for a Russian-dominated Europe, in which Hungary might gain back (at least symbolically) some of its former territories. Orban might have some hopes that Putin will do what Adolf Hitler did in 1938: give Hungary back the territories that were lost at Trianon. ... 

Myönnän, että mielipiteeni on jonkun verran muuttunut EU-myönteisemmäksi. Mutta viime aikojen tapahtumien nojalla on vaikea täysjärkisen ihmisen olla ajattelematta, että Suomen etu on vahva Eurooppa, vahva Nato ja vahva Amerikka.

Monet ihmiset pitävät nyt kiinni vanhentuneista ajatuksistaan. Tuomioja vastustaa viimeisen asti Natoa ja USA:ta. Kepu jankuttaa liittoutumattomuudesta. Monet perussuomalaiset puhuvat vain maahanmuutosta ikään kuin nyt vuonna 2015 maahanmuutto muslimimaista olisi Suomen ainoa tai edes tärkein ongelma. Venäjän uhka on Suomen suurin ongelma. Siitä onko Nato-jäsenyys juuri tällä hetkellä mahdollista voi olla montaa mieltä. Mutta Venäjän uhan kieltäminen tai lausuntojen "Parempi Moskova kuin Bryssel" esittäminen on täysin naivia.

Ei kommentteja: