perjantaina, helmikuuta 27, 2015

Homoista ja lesboista - osa 3

Poliittisesti korrektien mielestä lesbous on hyvin samanlainen ilmiö kuin miesten homous. Totuus on kuitenkin täysin erilainen. 

Olen aiemmin kertonut mm. HS:n tiedesivuja lainaten, miten homoseksuaalisuus ja lesbolaisuus ovat hyvin erilaisia ilmiöitä:

Lesbonaisia on paljon vähemmän kuin homomiehiä. Naisissa biseksuaalisuus on kuitenkin yleisempää kuin miehissä. Naisten seksuaalisuus on psykologisesti holistisempaa. Se tarkoittaa, että biseksuaalisuuteen taipuvaisilla naisilla kumppanin luonteenpiirteet vaikuttavat enemmän kuin sukupuoli. On toki olemassa naisia, jotka jo hyvin nuorena tuntevat olevansa kiinnostuneita vain naisista. Miesten seksuaalisuus on eräällä tapaa primitiivisempää: mies on joko homo tai hetero.

...
Suomalaisessa seksuaalivähemmistöjen tutkimuksessa on tähän mennessä korostunut sosiologinen ja konstruktionistinen ote. Konstruktionistit esimerkiksi olettavat, että seksuaalinen identiteetti on alati muuttuva. Koska tätä ei testata, teoria on tyhjän päällä.

Homomiehiä leimaa identiteetin muuttumattomuus. Tietyn kehitysvaiheen jälkeen juuri kukaan ei siirry homosta heteroksi.

Miesten seksuaalisuutta luonnehtii myös bimodaalisuus eli ääripäiden korostuminen. Useimmat aikuiset miehet ovat joko selvästi homoja tai selvästi heteroita. Seksuaalisen orientaation "jäykkyys" kulkee suvuissa: homomiesten suvuissa on enemmän toisia homoja mutta myös enemmän selkeästi heteroseksuaalisia miehiä.

Homous ja lesbous ovat hyvin erilaisia ilmiöitä. Myös niiden periytyvyys on hyvin erilainen. Psykologian tohtori Ilmari Määttänen kertoi Facebookin eräällä evopsyko-palstalla - referoiden tätä tutkimusta:

Miehillä homoseksuaalisuuden heritabiliteetti on 0.34-0.39 ja naisilla homoseksuallisuuden heritabiliteetti on 0.18-0.19. 

Miehillä suurin osa varianssista jäi "selittämättömäksi" eli "yksilöllisiksi ympäristötekijöiksi" ja naisilla 0.16-0.17 varianssista selitti perheympäristö eli "jaettu ympäristö", loput "yksilöllinen ympäristö". Mielenkiintoista kyllä, miehillä perheympäristö ei vaikuttanut.

Ei kommentteja: