torstaina, helmikuuta 26, 2015

Taistelut keskeytymässä Ukrainassa?

Vätiän, että jos Minskin "sopimuksen" määräämä aselepo alkaa pitää niin kuin HS esittää, syy voi olla se että a) USA on painostanut Venäjää tarpeeksi tai todennäköisemmin se että b) Venäjä on päättänyt välillä alkaa käyttää energia-asetta Ukrainan valtion murentamiseen ja jatkaa myöhemmin taas sotilaallista etenemistä.

Perustan spekulointini ainakin näihin HS:n lausuntoihin.

1. "Yhdysvallat painosti keskiviikkona Venäjää uhkaamalla laajentaa pakotteita. Itä-Ukrainan tulitauko näytti keskiviikkona pitävän ensimmäistä kertaa, mutta Yhdysvallat arvioi edistyksen olevan pientä. "Tähän mennessä Venäjä tai sitä tukevat joukot eivät ole läheskään täyttäneet sitoumuksiaan", Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan."

2. "Samaan aikaan Venäjän presidentti Vladimir Putin uhkasi katkaista kaasutoimitukset Ukrainaan, mikäli Venäjä ei saisi maksua kaasusta. Tämä tyrehdyttäisi kaasuntulon lopulta myös Euroopan unionin alueelle.

Ukrainan talous on suurissa vaikeuksissa, ja maan valuutan hryvnian arvo on pudonnut nopeasti. Ukrainan keskuspankki joutui keskiviikkona keskeyttämään valuuttakaupan.

Putin kommentoi myös Ukrainan aikeita lopettaa kaasuntoimitukset kapinallisten hallitsemille alueille.

"Ei riitä, että Donetskissa ja Luhanskissa on nälkä, että Etyj on todennut siellä vallitsevan humanitaarisen katastrofin. Mutta katkaista vielä kaasutoimitukset. Miksi sitä voi kutsua? Tämä haiskahtaa jo kansanmurhalta", Putin sanoi uutistoimisto Ria Novostin mukaan."


Ukrainan valtion tuhoamiseen Putinilla on monia keinoja.

Mutta aika näyttää olenko oikeassa vai väärässä. Kansankokonaisuudella on tapana esittää selkeitä ennustuksia kiertelevän spekuloinnin sijasta. Jälkikäteen kriittisellä lukijalla on sitten helpompi todeta "olit täysin väärässä" jos olin väärässä.

Ei kommentteja: