keskiviikkona, helmikuuta 25, 2015

Cameron: Seuraavana vuorossa Moldova tai Baltia

Kansankokonaisuus on noin vuoden verran arvellut, että Venäjän päämääränä on koko ajan laajentaa sotaa ja ehkä lopulta tuhota koko Ukraina ja jatkaa sen jälkeen muualle - ehkä jopa Suomeen. Minskin sopimukset ovat pelkkää hämäystä. (Suomi on valumassa samaan aikaan Venäjän vasallivaltioksi.)

Länsi on pyrkinyt näihin päiviin asti tukemaan aseleposomusten solmimista Venäjän kanssa, mutta viimeinenkin länsimainen johtaja alkaa tajuta, että Venäjään ei voi luottaa vähääkään ja jokainen "sopimus" Venäjän kanssa tekee Lännen naurunalaiseksi ja pelaa vain Venäjän pussiin.

Britannia onkin päättänyt lähettää sotilasneuvonantajia Ukrainaan.

"Ellemme vastaa Venäjän toimiin, seuraukset ovat vahingollisia meille kaikille, koska tulette näkemään lisää valtioiden horjuttamista. Seuraavaksi vuorossa on Moldova tai joku Baltian maista"

Puolususministerimme Haglund arveli hänkin eilen, että on hyvin mahdollista, että Venäjä jatkaa Ukrainan valtausta Mariupolin suunnalla. Haglund totesi:

"Venäjä on rikkonut kaikkia sopimuksia, kansainvälistä lakia ja oikeutta - se on fakta, josta ei päästä yli eikä ympäri".

Britannia tulee seuraavaksi harkitsemaan asetoimitusten aloittamista Ukrainaa.

Toistaiskeksi vielä myös Minskin "sopimuksen" pelastamisesta puhutaan. Uskoakseni nämä puheet eivät kauaa enää kestä. HS kertoo:

Ukrainan, Venäjän, Saksan ja Ranskan ulkoministerit vaativat tiistaina välitöntä tulitaukoa Itä-Ukrainaan. Ministerit kokoontuivat Pariisissa pelastaakseen Minskissä kaksi viikkoa sitten neuvotellun tulitaukosopimuksen.

Ukrainan armeija syyttää Venäjän tukemia kapinallisia tulitauon rikkomisesta. Kapinalliset valtasivat viime viikolla saarretun Debaltseven kaupungin ja ovat armeijan mukaan jatkaneet hyökkäyksiään myös sen jälkeen. Debaltseven valtauksen jälkeen tilanne Itä-Ukrainassa on rauhoittunut, mutta monin paikoin taistelut jatkuvat yhä.

Ukraina pelkää kapinallisten pyrkivän seuraavaksi valtaamaan Mariupolin kaupungin.

"Vaadimme kaikkien Minskin sopimusten kohtien noudattamista, alkaen täydellisellä tulitauolla ja raskaiden aseiden vetämisellä rintamalta", Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius sanoi kolmen tunnin neuvottelujen päätteeksi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Tämä on tietysti pelkkää teatteria Venäjän puolelta ja surkeaa luuseritoimintaa Lännen johtajilta.

Samaan aikaan venäläinen oppositiolehti Novaya Gazeta kertoo, että Venäjä on päättänyt Ukrainan jakamisesta jo noin vuosi sitten tai ainakin Putinin hallinnolle on esitetty jakamissuunnitelma silloin.

Ei kommentteja: