sunnuntaina, maaliskuuta 01, 2015

Niinistö ei ole tiennäyttäjä

Paasikiveä - ja Kekkostakin - kutsuttiin (ulkopolitiikan) tiennäyttäjiksi. Niinistö on ilmeisesti tienkysyjä.

Nato-jäsenyys on valtava asia koko kansan kohtalon kannalta. Poliitikot eivät ole kyenneet ratkaisemaan asiaa, vaan päätös sälytetään presidentin mielestä kansalle, jolla ei mitenkään voi olla tarpeeksti tietoa siitä, minkälainen tilanne oikeasti on.

Onko esim. Suomea uhkailtu kostolla, jos liitymme Natoon? (Niin kuin Armeniaa uhkailtiin EU-jäsenyyden tiimoilta.) Jos päätämme liittyä Natoon, tulevatko turvatakuut voimaan heti vai ei? Kasvaako Venäjän invaasion riski sinä aikana, kun Suomen Nato-jäsenyyttä käsitellään Naton elimissä - ja mahdollisesti Putinin bulvaani-valtiot Unkari ja Kreikka vastustatavat Suomen jäsenyyttä? Kuinka kauan jäsenyyden käsittely kestää? Tuleeko Venäjä painostamaan suomalaisia äänestäjiä kansanäänestyksen aikana?

Onko niin, että Natoon ei enää voi mennä, vaan peli on jo pelattu siltä osin? Mitään aikomusta ulkopolittiisella johdolla ei ilmeisesti myöskään ole avata tietoja kansalle. Onko Niinistöllä edes aikomusta antaa suositusta siitä, onko Nato Suomen turvallisuutta nostava vai laskeva asia?
Onko Niinistö suorastaan luvannut Putinille, että diilaa niin että kansanäänestyksessä tulee ei-tulos?

Kannatan toki Nato-jäsenyyttä, mutta olen tietoinen, että jäsenyydestä päättämiseen liittyy suuria epävarmuustekijöitä. Luottamukseni muihin korkeisiin päättäjiin kuin puolustusministeri Haglundiin on suht koht nolla. Kun kuunteleen Niinistön puhetta, mietin vain mihin hän tuollakin propagandalla nyt pyrkii. Miksi hän ehdottaa kansanäänestystä? Siksikö, että ei joudu itse torppaamaan Nato-jäsenyyttä ja myöntämään koko maailmalle, että Suomi ei enää uskalla tehdä päätös Nato-jäsenyydestä vaan on antautunut Venäjän painostuksen alla?

Itse ajattelen joka tapauksessa, että meidän on seisottava pystypäin ja liityttävä Natoon. Kuulumme vapaaseen maailmaan. Emme ole orjia niin kuin venäläiset. Tai niin olen ainakin tähän asti kuvitellut ja toivonut.


Ei kommentteja: