lauantaina, maaliskuuta 07, 2015

Niinistö - TV:stä tuttu Nato-keskustelun torppaaja

Moni on varmasti ihmetellyt Niinistön viimeaikaisia lausuntoja:
1. Natoon ei nyt voi mennä. Puoluejohtajatkin nyt ymmärtävät että Natoa ei sovi ajaa.
2. Turvallisuuspolitiikasta ei pitäisi ennen vaaleja puhua - Ruotsissakin on tällainen hieno perinne.
3. EU:n turvatakuut ovat aliarvostettu asia.
4. Suomella on neljän jalan turvallisuuspolitiikka, joka antaa meille hyvän turvan. Kyllä tässä tilanteessa pärjätään niin kuin ennenkin on pärjätty. (Aikaisemmin Neljän Jalan turvallisuuspolitiikkaa olisi kutsuttu Keisarin Uusiksi Vaatteiksi.)
5. Tarvitsemme kansanäänestyksen ennen kuin Natoon voi mennä.
6. Niinistön haluttomuus antaa mitään ohjeita kansalaisille Nato-mielipiteen suhteen. (Suomessahan on vahva mielipidevaikuttamisen perinne osana presidentti-instituutiota, joten oikeasti ei pitäisi olla mitään ongelmaa antaa ohjeita.)
7. Niinistö on suorastaan sanonut, että vaikka poliitikot puhuisivat Naton puolesta, ei ole mitään takeita että kansa äänestäisi jäsenyyden puolesta. (Taannoinen mielipidetiedusteluhan osoitti että väite ei välttämättä pidä paikkaansa.)
Minun hypoteesini on se, että Niinistö ilman muuta haluaisi Natoon ja tietää, että Neljän Jalan turvallisuuspolitiikka on bluffia ja samoin EU:n turvatakuut. Venäjä on kuitenkin uhannut häntä hyvin jyrkästi ongelmilla jos Suomi liittyy.
Niinistö ei voi sanoa ääneen syytä, miksi hän torppaa koko ajan Nato-keskustelua, muta niinhän hän tekee ja antaa kansan uskoa että homma on hanskassa. Mitä paremmin kansaa on vedetty höplästä, sitä varmemmin onnistuu Niinistön agenda estää Nato-jäsenyys ilman, että Venäjän uhkailusta puhutaan ääneen.
Ja sitä paremmin Niinistö onnistuu pelastamaan kasvonsa Suomen yksinkertaisen kansan silmissä.

Ei kommentteja: