tiistaina, maaliskuuta 24, 2015

Alpo Rusi: Suomen turvallisuus- ja taloustilanne on heikentynyt - tarvitaan uusi strategia

Kirjoitin Sarasuksessa vuosi sitten näin:

Kehityskulku saattaa olla vaikkapa seuraavanlainen:


1. Lännen Venäjään kohdistuvien talouspakotteiden takia idänkauppa alkaa laskea heti. Mutta lisänä tulee suurempi haitta: Suomi ei tavallaan ole enää lähellä mitään markkinoita. Tähän mennessä on puhuttu, että Suomi on ulkomaisille sijoituksille mielenkiintoinen, koska Helsinki on lähellä Pietaria. Tämä etu menetetään. Ulkomaiset yritykset, joilla on jo toimintaa Suomessa, saattavat vetää toimintansa pois Suomesta. Samoin suomalaiset yritykset saattavat siirtää pääkonttorinsa Suomesta. Palkat laskevat ja asuntojen ja muun varallisuuden arvo samoin.
-
2. Venäjän aggressiivisen ulkopolitiiikan takia kaikki Venäjän naapurit koetaan markkinoilla epästabiileiksi valtioiksi. Erityisen epästabiileiksi koetaan Natoon kuulumattomat Venäjän naapurit. Markkinoilla Suomea ei nähdä vain epäattraktiivisena vaan suorastaan riskaabelina sijoutuskohteena. Suomeen liittyy maariski. Yritykset alkavat paeta Suomesta ja taloustilanne heikkenee edelleen. Ihmisten elintaso laskee ja tyytymättömyys kasvaa.
-
3. Suomi joutuu vahvan painostuksen kohteeksi Venäjän taholta. Kriisi ei silloin enää materialisoidu vain taloudellisena romahduksena, vaan itsenäisyyden ja sananvapauden selkeänä supistumisena. Lopulta Suomi saattaa äärimmäisessä tapauksessa ajautua kokonaan Venäjän sfääriin.


Yksityiset läntiset investoijat saattavat karttaa jo tänään Suomea investointikohteena, koska Venäjän kehityksen seurauksena Suomen riskit kasvavat. Toisekseen Venäjän talouden heikkenemisen seurauksena Suomen idänkaupan riskit ovat jo realisoituneet. Tämä olisi tullut ymmärtää, mutta sen saattoi estää sama ongelma kuin 1980-luvun lopulla: Suomessa ei polittisista syistä haluttu uskoa, että Venäjä olisi muodostumassa ongelmaksi. Tähän liittyy jonkinlainen natofobia, mikä esti asiallisen keskustelun sotilaallisen liittoutumisen vaihtoehdoista, oli sitten kyse EU:n kehittämisestä myös sotilaallliseksi turvallisuusyhteisöksi tai liittymisestä Baltian maiden kanssa NATO:on 2004. ”Emme kuulu siihen joukkoon”.

Rusin mukaan Suomi epäonnistui toistamiseen Venäjän muutosten ennakoimisessa - Neuvostoliiton romahtamiseen ei kyetty varautumaan ollenkaan, koska romahtamisen mahdollisuutta ei ollenkaan identifioitu. 

Suosittelen Rusin tekstin lukemista.

Ei kommentteja: