torstaina, tammikuuta 08, 2015

Ahvenanmaa ilman turvatkuita - osa 3

Syyskuussa otin esiin sen ongelman, että Ahvenmaa on kokonaan ilman turvatkuita eikä vain osittain niin kuin muu SuomiJoulukuun lopussa Ulkopoliittisen Instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak otti esiin saman asian:

Venäjällä on kyky vallata käyttöönsä naapurien alueita avoimesti, peitetysti tai välikäsien kautta. Ottamalla käyttöön vain vaikkapa pari Ahvenanmaan saarta Venäjä voisi nykyisillä asejärjestelmillä kontrolloida Itämeren ilmatilaa. Näin se pystyisi rajoittamaan tehokkaasti esimerkiksi Helsingin ja Tukholman välistä ilmaliikennettä

Ulkoministeri Erkki Tuomioja tuomitsi Pasternakin puheet ja väitti Pasternakin aloittaneen provokaation.

Valtiotieteen tutkija tohtori Pekka Tarkka otti tänään kantaa Ahvenmaan turvatkuisiin - ja on samalla linjoilla kuin Paternak:

Demilitarisointi varmistaa, että kriisitilanteessa nopein pystyy vähin ponnistuksin ottamaan haltuunsa puolustuskyvyttömän avainalueen. Jokainen niistä aikoo olla nopein. Demilitarisointi helpottaa hyökkäämistä ja vaikeuttaa puolustusta. Se ei vähennä sodan mahdollisuutta vaan lisää sitä. Se varmistaa tällaisen alueen joutumisen sodan piiriin aseelliseksi kiristyvän kriisin ensimmäisinä tunteina tai vähän niitä ennen, hän toteaa.

Voikin todeta, että turvatakuiden torppaaja Erkki Tuomioja on todellinen provokaattori ja sananvapauden rajoittaja. Hänen tarkoituksensa on ilmeisesti sama kuin toisenkin äärivasemmistolaisen - edellisen presidenttime Tarja Halosen: estää Suomen Nato-jäsenyys hinnalla millä hyvänsä. Hinta voi olla todella suuri - esimerkkinä vaikkapa Ahvenanmaan suvereniteetin menettäminen tai jopa Suomen itsenäisyyden vaarantuminen.

Ei kommentteja: