sunnuntaina, tammikuuta 11, 2015

"Kyse ei ole jumalanpilkasta vaan auktoriteettien kyseenalaistamisesta", selittää filosofi Jason Stanley

Liberaali amerikkalainen filosofi Jason Stanley kirjoittaa NYT:ssä:

"Liberalism is a political philosophy that has as its two chief ideals liberty and equality. In a liberal democracy, all citizens have equal power, because all are possessed of reason, and have the liberty to employ it in expression. In France, which has a right to be considered one of the modern birthplaces of the liberal democratic revolution, satire has long had a special role. Satire is the ultimate method by which reason can address power. With the use of satire, even those without control of resources can, with merely the use of a pen, bring figures of authority down to earth.
The revered cartoonists of Charlie Hebdo had not only mocked the chief religious figure of the Islamic faith; but they had also subjected Pope Francis to equal ridicule. No authority figure was safe. To take Charlie Hebdo as singling Islam out for abuse is a misunderstanding, one might think. Their target was authority, whatever its source.
Yet, as the staff of Charlie Hebdo was aware, there surely is a difference, in France, between mocking the pope and mocking the Prophet Muhammad. The pope is the representative of the dominant traditional religion of the majority of French citizens. The Prophet Muhammad is the revered figure of an oppressed minority. To mock the pope is to thumb one’s nose at a genuine authority, an authority of the majority. To mock the Prophet Muhammad is to add insult to abuse. The power of the majority in a liberal democracy is not the power of monarchs, to be sure. But it is power nonetheless."
Kun liberaali sanoo, että on väärinymmärrys kuvitella että tässä on kyse jumalanpilkasta, liberaali kuvittelee että hänellä on ne absoluuttiset ja universaalit arvot jotka määräävät mikä on jumalanpilkkaa ja mikä auktoriteettien pilkkaa.
Muslimi ei ole antanut liberaalille tällaista valtuutusta. Muslimi tuskin myöskään ajattelee, että tässä on kyse vähemmistöjen sorrosta, joka on liberaalien yksi lempparikäsite, jolla hän "ymmärtää" muita ihmisiä, kun hän näitä puusta katsoo.
En tietenkään tarkoita että muslimilla on "oikeus" murhata ketään sen takia että hänen Jumalaansa on pilkattu. Mutta kyseessä ei ole mikään absoluuttinen tai universaalinen normi, joka kieltää jumalanpilkan syyllistyneiden ihmisten tappamisen, vaan kyseessä on "vain" Ranskan laki joka kieltää sellaisen tappamisen. 
Muslimia "sorretaan" oikeasti vain yhdellä tavalla - samalla tavalla kuin muitakin ihmisiä - nimittäin sitä kautta, että Leviathan on alistanut hänet valtion väkivaltamonopolille. Mutta moni muslimi ei ole halukas hyväksymään tätä väkivaltamonopolia. Kunnioitan tavallaan muslimin pyrkimystä murskata valtion monopoli määrätä laeista, siitä mikä on rikos ja kenelle kuuluu määrätä kuolemantuomio.
Toivon kuitenkin, että länsimaiset maat osoittaisivat nyt munaa ja murskaisivat islamistien pyrkimykset tuhota valtion väkivaltamonopoli. Ellei länsimaat ja erityisesti Ranska tässä onnistu, yksi vaihtoehto on, että Front National ottaa Ranskassa vallan vapaissa vaaleissa. Näen tämän hyvin ongelmallisena siksi ja vain siksi, että Le Pen on Putinin liittolainen. 

Ei kommentteja: