keskiviikkona, syyskuuta 12, 2007

Ruuan polttamisesta

Bioenergiasta on odotettu yhtä ratkaisua energiaongelmiin. Varsinkin ydinvoiman vastustajilla on ollut suuri tarve löytää ns. vaihtoehtoisia energialähteitä esimerkiksi tuuli-, aurinko- ja bioenergiasta.

Bioenergian käyttö esimerkiksi autojen polttoaineena aiheuttaa kuitenkin maataloustuotantoon varatun peltoalan vähenemistä, ruuan tuotannon vähenemistä ja ruuan hinnan nousua. Ruuan maailmanmarkkinahinnan nousu onkin ollut voimakasta. Esimerkiksi USA:ssa vehnän, maissin ja soijan hinnannousu on ollut puolessatoista vuodessa 50 % luokkaa.

Ruuan hinnan nousuun on toki monia muitakin syitä kuten väestönkasvu. Kiinalaisten ja intialaisten vaurastuminen aiheuttaa eläintuotteiden käytön kasvua. Koska eläintuotteista saa saman ravinto- ja energiamäärän huonommalla hyötysuhteella kuin kasveista, ruuan tuottamiseen tarvitaan enemmän peltoalaa.

Ruuan puute ratkeaa kysynnän ja tarjonnan lailla: Hinnat nousevat, jolloin kaikkein köyhimmät vähentävät syömistä. Bioenergiankäytön voinee väittää siis aiheuttavan nälänhätää. Jos on ilkeä, voi sanoa myös että Pentti Linkolan visio ylijäämäväestön hävittämisestä toteutuu ainakin osittain.

Toisaalta biopolttoaineen käyttö nostaa myös peltoalan kysyntää. Peltoalan kasvu aiheuttaa metsien - esimerkiksi Amazonasin sademetsien - raivaamista pelloksi. Metsäalan väheneminen kiihdyttää ilmaston muutosta.

Lähde: HS talous 12.9. "Autoilijoiden ja köyhien juoksukilpailu".

Ei kommentteja: