perjantaina, syyskuuta 21, 2007

Kiintiöistä ja luottamuksesta

Heidi Hautala haluaa työpaikoille kiintiöt maahanmuuttajille. En ole kokonaan kiintiöitä vastaan, mutta kiintiöissä on suuret ongelmansa: Ei ole miellyttävää jos työtoverisi leimaavat sinut kiintiöihmiseksi - että sinulle sanotaan, että ainoa syy miksi olet täällä töissä on, että kuulut johonkin erityisryhmään.

Hautalan ehdotuksesta tuli mieleen eräs aiempi postaukseni. Kerroin USA:n armeijassa havaitusta rotujen välisen luottamuksen kasvusta:

syy luottamuksen kasvuun lienee se, että USA:n armeijalla on selkeät äo-rajat joitten alittajia ei armeijaan oteta: 30 % mustista ja 10 % valkoisista hylätään alhaisen äo:n takia. Seuraus on se, että valkoisten ja mustien varusmiesten äo on keskimäärin suunnilleen sama [vaikka koko väestössä ero on kymmenen pisteen luokkaa]. Valkoisten on helpompi arvostaa mustia tovereitaan ja luottaa mustiin, koska usein rikoksiin syyllistävät alhaisen äo:n mustat eivät pääse armeijaan.

Kun siis ei ole kiintiöitä, ei ole niitä jotka ovat päässeet kouluun, virkaan tms. rodun tai sukupuolen tai äidinkielen tai puoluekannan perusteella. Eikä ketään voi leimata kiintiöihmiseksi, joita kaikki kuitenkin halveksivat.

Ei kommentteja: