sunnuntaina, syyskuuta 16, 2007

Miksi kirkko ei noudata yhteisesti sovittuja sääntöjä mutta vaatii sitä muilta ?

Lauri Peltonen kysyi tänään HS:n yleisönosastolla onko hänelläkin oikeus tehdä varaus lain noudattamiseen kuten Suomen Evankelisluterilaisella Kirkolla pakolaiskysymyksessä. Olen itsekin ihmetellyt miten kirkolla on oikeus tehdä varaus yhdessä sovittujen lakien noudattamiseen, kun kirkon viranhaltijoille ei ole oikeutta tehdä varausta kirkon yhteisten päätösten noudattamisessa. Vaikka itse kannatan naispappeutta, en ymmärrä miten näillä ihmisillä ei olisi samanlainen oikeus varauksentekoon kuin kirkolla.

Minusta kaikkien on noudatettava yhdessä sovittuja sääntöjä. Sääntöjä voi toki muuttaa, mutta tämä tapahtuu demokraattisen päätöksentekojärjestelmän kautta.

Jos - aivan äärimmäisessä tilanteessa - säännöt kuitenkin ovat sellaisia ettei niitä mitenkään voi hyväksyä, on kuitenkin toimittava omantuntonsa mukaan. Mutta silloin on ymmärrettävä, että rikkomuksesta seuraa rangaistus. Naispappeuden vastustajat tietävätkin että on vain ajan kysymys koska heitä rangaistaan ja he menettävät työpaikansa. Mikaelin seurakunnan kirkkoherra sen sijaan tietää, että hän saa vallanpitäjiltä vain imartelevaa hymistelyä. Kirkkoherran teko ei vaadi juuri minkäänlaista kansalaisrohkeutta.

Lähetin oman seurakuntani kirkkoherralle kysymyksen, miten oma seurakuntani suhtautuu lain noudattamiseen.

Ei kommentteja: