keskiviikkona, syyskuuta 05, 2007

Flynnin uusi kirja äo:sta

Steve Sailerin artikkeli James R. Flynnin uudesta kirjasta kannattaa lukea, jos on hämmentynyt julkisesta keskustelusta äo:sta ja rotueroista. Älykkyystutkijoiden keskuudessa ei todellisuudessa vallitseva suuria erimielisyyksiä koko asiassa.

Referoin Sailerin artikkelia.

Vasemmistolainen äo-tutkija James R. Flynn havaitsi aikoinaan, että vuosien mittaan kansakuntien keskimääräinen äo-taso nousee. Ilmiötä alettiin kutsua Flynnin efektiksi. Monet älykkyystutkimukseen kriittisesti suhtautuvat ovat väittäneet, että Flynnin efekti osoittaa, ettei äo kerro juuri mitään oleellista ihmisen kognitiivisista kyvyistä ja toisaalta että väitteellä rotujen välisistä älykkyseroista ei ole mitään katetta.

Mielenkiintoista on havaita että Flynn ei itse kannata kumpaakaan johtopäätöstä - ainakaan enää. Hänen mukaansa äo on hyvä mittari ihmisen kognitiiviselle kyvyille ja että mustien ja valkoisten amerikkalaisten välillä on noin 10 pisteen ero äo:ssa.

Flynn toki vasemmistolaisena tutkijana toivoo että joskus pitkän ajan kuluttua rotujen väliset äo-erot kapenisivat nollaksi. Mutta vahvaa näyttöä siitä että näin olisi ainakaan nopeasti tapahtumassa ei ole. Kuitenkin - kuten Flynn ja Charles Murray ovat viime aikoina osoittaneet - tiettyä kaventumista mm. USA:n valkoisten ja mustien äo-eroissa on tapahtunut. Ero lienee tällä hetkellä noin 10:n luokkaa ja on kaventunut kolmessa kymmenessä vuodessa useilla pisteillä.

(Sailerin artikkelin referointi loppuu.)

Niin kauan kuin Flynnin toive ei ole toteutunut on lähdettävä mm. siitä tosiasiasta että mustien äo Afrikassa on suuruusluokka 70 (Lynnin arvio) tai 85 (äärimmäisen optimistinen arvio).

Älykkyys ei tietenkään ole ainoa asia jossa rodut eroavat. Isossa-Britanniassa tehdyn BBC:n referoiman tutkimuksen mukaan karibialaisperäinen (negroidi)mies sairastuu noin 10 kertaa helpommin psykoosiin kuin valkoinen. BBC toki selittää asiaa sosiaalisilla syillä. (Tämäkin on tosin suuri edistysaskel, koska aiemmin mustien yliedustus psykooseissa leimattiin psykiatrian harjoittamaksi rasismiksi.)

Sosiaalisten syitten lisäksi myös biologiset syyt vaikuttanevat. Mm. professori Philip Rushtonin mukaan negroidit ovat perinnöllisesti valkoisia ja mongooleja henkisesti epästabiilimpia ja aggressiivisempia.

Suomalainen kasvatustieteen professori Liisa Keltikangas-Järvinenkin mainitsee kirjassaan Temperamentti, että ihmisryhmien välillä on perinnöllisiä temeramenttieroja - että kiinalaiset ovat perinnöllisesti valkoisia stabiilimpia.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Riippuu vähän kiinalaisesta ja valkoisesta. Yleensä aasiassa pidetään hyvinkin raa'asta väkivallasta. Mutta ei sekään ole mikään rodullinen geneettinen piirre.
Sitä paitsi eikös pohjois-afrikkalaisetkin ole valkoihoisia?
Varo vaan, ettei Puumalainen tee sinustakin tutkimuspyyntöä!

Jukka Aakula kirjoitti...

Viittaan referoimiini tutkimuksiin. Jos sinulla on vastaväitteillesi joku lähde niin laita tulemaan.

Haluasi panna toisinajattelijoita vankilaan en kommentoi.