maanantaina, syyskuuta 24, 2007

Työpaikkojen narsisteista

Helsingin Sanomien yleisönosastolla joku esimiestehtävissä toimiva kertoo työpaikkojen kasvavasta ongelmasta - narsismista - jota usein kauniisti yksilöllisyydeksi tai kriittisyydeksi kutsutaan. Työpaikoilla on esimiehen mukaan yhä enenevässä määrin ihmisiä, jotka suhtautuvat esimieheensä kuin asiakas. Esimiehen velvollisuus on järjestää asiakkaalle mielenkiintoisia työtehtäviä, joista asiakas sitten valitsee itseään kiinnostavat. Työntekijä valitsee rusinat päältä.

Esimies arvelee että ilmiö johtuu Suomen rikastumisesta - yhä enemmän on mm. ihmisiä jotka ovat jo kolmi-nelikymppisinä perineet omaisuutta ja ovat taloudellisesti suht riippumattomia työnantajasta. Esimies arvelee että yksilöllisyys - siis narsismi - lisääntyy maan vaurastuessa.

Narsistit eivät edes kykene alistumaan normaaliin työpaikan hierarkkiaan vaan sekaantuvat kaikkiin asioihin.

Oma kokemukseni on samanlainen. Olen törmännyt pariin vastaavanlaiseen alaiseen jotka eivät suostu ns. tekemään mitä vain. Olen aina arvostanut kriittisyyttä ja hyväksynyt että mielipiteitäni kritisoidaan. Mutta tämä on aivan eri asia kuin se että työntekijä tekee kaikki omaa työtään koskevat ratkaisut itse eikä tottele annettuja määräyksiä.

Narsisteille esimerkiksi projektiaikataulut ovat täysin vieras asia - tai korkeintaan he suhtautuvat näihin kriittisen huvittuneesti. Osa näistä ihmisistä on äärimmäisen ylimielisiä - osalle ei vaan ole tullut mieleen että maailmassa on muitakin ihmisiä, että heillä on velvollisuuksia yritystään ja työtovereitaan kohtaan.

Narsismi on hyvin tavallista esimerkiksi isojen yritysten tuotekehitysosastoilla. Taloudellinen laskukausi jonkin verran vähentää työpaikkojen narsismia - pahimmat narsistit joutuvat työmarkkinoiden ulkopuolelle. Mutta koska narsisti vaatii aina yleisöä, he sirtyvät usein vapaaehtoistyöhön pilaamaan ilmaa wiki-projekeihin tms.

9 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

"Oma kokemukseni on samanlainen. Olen törmännyt pariin vastaavanlaiseen alaiseen jotka eivät suostu ns. tekemään mitä vain. Olen aina arvostanut kriittisyyttä ja hyväksynyt että mielipiteitäni kritisoidaan. Mutta tämä on aivan eri asia kuin se että työntekijä tekee kaikki omaa työtään koskevat ratkaisut itse eikä tottele annettuja määräyksiä."


Voihan myös olla kysymys jostain muustakin. Oletko jutellut asiasta ko. alaistesi kanssa?
Toisaalta sen verran olen sinuun päässyt käsiksi, että olet ihmisenä aika herkkäluontoinen ja -hipiäinenkin. Esimerkiksi syyllistyt siihen muiden blogeissa mistä syyllistät muita omassasi.

Vaikeaa sanoa mistä on kysymys tilanteessasi. Mutta epäilempä, että yrität soveltaa hieman vanhanaikaisia johtamismenettelyjä nykyaikaisen ihmisten kanssa. Miksi et anna lisää vapautta? Asioita kun voi tehdä monella tavalla. Osasi ei välttämättä ole ainut oikea. Jos annat vapautta soveltaa työntekijän itsensä hyväksi katsomiaan keinoja, hän myös ottaa vastuuta aikatauluista jne. ja jos ei ota, niin aika äkkiä huomaa joutuvansa asian kanssa vaikeuksiin.

Jukka Aakula kirjoitti...

kiitos kommentista. En kuitenkaan ala analysoida täällä itseäni blogi käsittelee yhteisöllisyyttä.

Oletko muuten itse koskaan ollut työssä ?

Nimetön kirjoitti...

No eipä sitä itseäänm tarvitse analysoida, jos se tuntuu ikävältä.
Mutta kun kirjoituksessasi lahdit pohtimaan myös omia kokemuksiasia.

Esimiehen yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on positiivinen elämänasenne, ja kyky tulla erilaisten ihmisten kanssa toimeen.
Tämäntyyppisiin asioihin kannattaa hekea oppia vaikka niiltä ulkomaalaisilta.

Jukka Aakula kirjoitti...

Olen kansainvälisessä yrityksessä tehtävissä jossa joudun ja saan olla ulkomaalaisten kanssa koko ajan tekemisissä.

Olen varmasti moninverroin suvaitsevaisempi, positiivisempi ja tyytyväisempi elämääni kuin sinä.

Valtan mutta nyt joudun lähtemään ulkomaalaisen työtoverini kanssa ulkomaalaisen hotellin ulkomaalaiselle aamupalalle.

Nimetön kirjoitti...

Vai olisiko sittenkin mahdollisesti kysymys siitä, että et luota alaisiisi?
Kun nationalisteissa tuntuu olevan niin kova pelko tulevaisuutta ja kaikkia harhakuvitelmia lietsotaan. Tosin ehkä, tarkoitushakuisestikin.
Ja täytyyhän sen olla niin, että kaikki nationalistit ovat kuitenkin samanlaisia

Jukka Aakula kirjoitti...

"Ja täytyyhän sen olla niin, että kaikki nationalistit ovat kuitenkin samanlaisia"

Oliko tämä ns. huumoria - olen kuullut sellaisesta ilmiöstä.

Vai meneekö logiikka: "koska kaikki ulkomaalaiset ovat samanlaisia tai ainakin neekerit, myös kaikki kansallismieliset ovat samanlaisia".

Nimetön kirjoitti...

Mistäs arvasit ;)

Dr. Doctor kirjoitti...

Konservatiiviinä huomaan että oman moraalini mureneminen on alkanut juuri työmoraalin murenenmisena...

Sinäänsä vielä perusasiat kunnossa, mutta esimiehellä ei ole helppoa...

Surullista kun maailman degeneroituminen alkaa vaikuttaa itseenikin,...

Jukka Aakula kirjoitti...

Mun pitää kyllä myös myöntää, etten olen täysin vihreällä oksalla itsekään. Olen ollut välillä raivostuttava alainen.