lauantaina, syyskuuta 29, 2007

Burma, Kiina ja USA

Armeija murskasi Burman kansan vapaustaistelun verisesti.

Kansainvälinen "yhteisö" - siis YK - ei kykene pakotteisiin koska Kiinan kansantasavalta estää pakotteet vetollaan. Kuvio on kaikille maailmaa seuraaville tuttu: Sudanin Darfurin alueen kansanmurha, Iranin ydinasevalmistelut ja Burman ja Zimbabwen ihmisoikeusloukkaukset voivat jatkua, koska YK on suht hampaaton Kiinan kansantasavallan estäessä kaikki sanktiot. (Darfurissa on tosin tiettyä edistymistä havaittavissa mutta tappamisen on annettu jatkua kauan.)

Kiinan kansantasavalla on kaksi syytä tukea Burman diktatuuria: Toisaalta Kiinalla on taloudellisia etuja ajettavana Burmassa vaikkei yhtä paljon kuin suurissa öljyntuottajamaissa Sudanissa ja Iranissa. Toisaalta Kiina pelkää naapurikansan vapustaistelun onnistuessaan antaman mallin myös Kiinan kansalle.

Suomessa ei Kiinan imperialismista juuri puhuta. Virallinen punavihermielipidehän on, että maailmassa ei ole mitään muuta pahaa kuin USA ja George Bush. Kyseisen mielipiteen toisteleminen tekee typerimmästäkin ihmisestä fiksun ainakin henkilön omissa silmissä. USA:n demonisoinnista on hyvä postaus Tuuli-blogissa.

Ei kommentteja: