lauantaina, maaliskuuta 01, 2014

Ukraina: kaasun tuonti katkeaa?

Kun Venäjä on ottanut Krimin ja mahdollisesti muita Ukrainan alueita haltuunsa, vuorossa on suurella todennäköisyydellä kaasuhanojen katkaisu. Ne katkaistiin mm. vuonna 2009. Gazpromin mukaan Ukrainan velka Venäjälle toimitetusta kaasusta on tällä hetkellä 1,5 miljardia ja Ukraina tullee menettämään oikeutensa alennettuun hintaan. Vaikka Venäjä ei katkaisisikaan kaasuhanoja, Ukrainan lasku kaasusta tulee olemaan niin korkea, että se tarvitsee lännestä ja IMF:ltä suuria lainoja kyetäkseen maksamaan pelkän energiahuoltonsa.

Ei pelkästään Ukraina vaan myös Eurooppa on riippuvainen Venäjän kaasusta. Eurooppaan tuleva kaasu ei tietysti enää kulje välttämättä Ukrainan kautta, koska Itämeren alta on vedetty uudet putket juuri tällaisen tilanteen varalta. Kuinka kätevä Itämeren putki onkaan nyt Venäjä kannalta. (Vielä vuosi sitten noiden Itämeren putkien käyttö oli suhteellisen suppeaa.)

Kun uusi kylmäsota ilmeisesti alkaa ja kun Eurooppa tukee Ukrainan valtiota taloudellisesti ja poliittisesti, Venäjä voi vaikeuttaa kaasuntuontia Eurooppaankin. Euroopan riippuvuus venäläisestä energiasta on ongelma. En ole tietenkään energia-asiantuntija mutta mainitsen asian esimerkkinä siitä, mitä seurauksia kylmän sodan paluusta on odotettavissa. Odotellaanpa ammatimaisempaa analyysia.

Ei kommentteja: