maanantaina, maaliskuuta 24, 2014

Suomi - romahduksen merkit

Suomen talous on ollut rakennemuutoksen kourissa. Lisäksi Suomessa on merkittävä kestävyysvaje.

Suomen taloudella on nyt uusi ongelma: Venäjä.

Lännen talouspakotteiden on Suomessa ja markkinoilla ymmärretty johtavan Suomen ja Venäjän kaupan alenemiseen.  Jos/kun Venäjä valtaa Itä-Ukrainan tai todennäköisemmin koko Ukrainan, talouspakotteita lisätään ja Suomen ja Venäjän kauppa kuivuu edelleen kokoon. Venäjän talouden alamäki on vaikuttanut kauppaan jo ennen sanktioita.

Vaikutukset ovat kuitenkin paljon monisyisemmät:

1. Talouspakotteiden takia Suomi ei tavallaan ole enää lähellä mitään markkinoita. Tähän mennessä on puhuttu, että Suomi on ulkomaisille sijoituksille mielenkiintoinen, koska Helsinki on lähellä Pietaria. Tämä etu menetetään. Ulkomaiset yritykset, joilla on jo toimintaa Suomessa, saattavat vetää toimintansa pois Suomesta. Samoin suomalaiset yritykset saattavat siirtää pääkonttorinsa Suomesta.

2. Venäjän uhan alla kaikki Venäjän naapurit koetaan epästabiileiksi valtioiksi. Erityisen epästabiileiksi koetaan Natoon kuulumattomat Venäjän naapurit. Markkinoilla Suomea ei nähdä vain epäatraktiivisena sijoituskohteena vaan suorastaan riskaabelina sijoutuskohteena.

3. On olemassa tietty vaara, että Suomi joutuu vahvan painostuksen kohteeksi Venäjän taholta sen jälkeen kun Venäjä on likvidoinut Ukrainan valtion. Suomen romahdus ei silloin enää ole pelkkää taloudellista romahdusta, vaan itsenäisyyden ja sananvapauden selkeää supistumista. Lopulta Suomi saattaisi jopa ajautua kokonaan Venäjän sfääriin ja siinä tapauksessa talouspakotteiden kohteeksi.

Romahduksen luonne on sellainen, että se voi tapahtua varsin nopeastikin. Suomalaisten kriisitietoisuus tuntuu olevan varsin alhaista - kriisin tajuaminen olisi kuitenkin viisauden alku.

"Kolme neljästä suomalaisesta ei pidä Venäjää uhkana Suomen turvallisuudelle. Taloustutkimuksen Yle Uutisten toimeksiannosta tekemän kyselyn mukaan kansalaisten asenteet eivät ole juuri muuttuneet viime vuodesta. Vähiten Venäjää pelkäävät vihreiden ja vasemmistoliiiton kannattajat. 

Ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok.) kommentoi lukuja Brysselissä. – Tämähän on ihan hyvä asia. Se on osoitus siitä, että me suomalaiset ollaan ihan fiksua, rationaalista, rauhallista kansaa."

Näen asian toisin kuin Stubb.

Pahin skenaario on se, että Suomi ei enää kykene harjoittamaan edes myöntyvyyspolitiikkaa vaan hallitus ajautuu harjoittamaan jonkinlaista quislingilaista politiikkaa, joka palvelee suoraan venäläisten etua. Tämä on toki vain synkin skenaario.

No parhaassakin tapauksessa kaikkien suomalaisten taloudellisten arvojen (maa, asunnot, osakkeet) arvot tulevat laskemaan selvästi. Vaikka suomalaisilta puuttuukin ymmärrys Venäjän uhasta, markkinat reagoivat uhkiin voimakkaasti.

Nokia pysäytti romahduksensa lopettamalla puhelin busineksensä. Ilman tätä leikkausta yritys olisi tuhoutunut. Yrityksen arvo oli romahduksen jälkeen selkeästi alempi kuin ennen romahdusta, mutta lopulta romahdus saatiin pysähtymään ja on lieviä merkkejä uudesta noususta.

Jotta Suomen valtion ja kansakunnan täysi romahdus vältetäisiin, tarvitaan Suomessakin vahvoja uudistuksia.

Ei kommentteja: