perjantaina, maaliskuuta 21, 2014

Naisten johtamat valtiot?

Naisten johtamat yritykset pärjäävät selvästi huonommin kuten jonkin aikaa sitten julkaistu ruotsalainen tutkimus osoitti. Spekuloin alla hiukan ja annan ajtuksen siis virrata.

Uskon itse, että suurin syy on se, että naisjohtajat eivät kykene varautumaan muutokseen senkään vertaa kuin miehet. Naiset luottavat usein siihen, että maailma jatkuu samanlaisena ja lehdistä luetut tai koulussa kuullut premissit pätevät. Tai pätevät siihen saakka kun on käyty taas joku uusi kurssi tai koulu. Kun nainen haluaa oppia jotain hän menee aina kouluun tai kurssille saadakseen kaaadettua itseensä tietoa ja saadakseen tittelin. Nainen on siis siinä mielessä epäitsenäinen tai hierarkiauskoinen.

Suomalaisia naisia on paljon Suomen valtion johdossa - ulkopolitiikan johdossa oli pitkään nainen. Turvallisuuspolitiikan ja ulkopolitiikan voi nyt todeta epäonnistuneen dramaattisesti. Syynä on käsittääkseni kykenemättömyys erottaa omia toiveita ("Venäjä on muuttunut") todellisuudesta.

No suomalaiset miehet ovat toki sössineet taas Nokian. Samanlainen kykenemättömyys ymmärtää ympäristöä oli tyypillistä Vanhan Nokian viimeiselle vaiheellekin. Mutta suomalaiset miehet ovat myös luoneet lukuisia toimivia yrityksiä.

Toki on myös todettava, että Suomessa olisi ollut fuksujakin naisia presidenteiksi. (Olen itsekin äänestänyt kolme kertaa naista presidentiksi.) Nämä vaan eivät ole päässeet maan korkeimpaan johtoon. Hävettää suomalaisten naisten puolesta, että kun nainen ensi kertaa valitaan presidentiksi, se on sitten tuollainen.

Ei kommentteja: