tiistaina, helmikuuta 05, 2008

Maahanmuuttajille pisteytysjärjestelmä ?

Aamulehti esittää että maahanmuuttajia voisi alkaa pisteyttää kuten Uusi Seelanti ja muut maahanmuuttajia paljon ottaneet maat tekevät. Suomeen otettaisiin sitten vain sellaisia maahanmuuttajia joilla on korkeat pisteet.

Ehdotus saa jonkin verran positiivista vastakaikua eduskunnastakin:

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja Arto Satonen (kok) on yllättäen pisteytysmallin lämmin kannattaja. Hän kehittäisi pistejärjestelmän rinnalle vahvan markkinointi- ja rekrytointikoneiston, jonka kohteeksi otettaisiin vain muutama maa.

Sen sijaan Astrid Thors ei kommentoi ja hänen avustajansa haluaa että järjestelmän pitää perustua "tarpeeseen" eikä pisteytykseen:

Jotain Suomen maahanmuuttopoliittisesta keskustelusta kertonee se, että maahanmuuttoasioista vastaavalta ministeriltä Astrid Thorsilta (rkp) ei löydy aikaa pisteytysjärjestelmän kommentointiin.

- Suomessa järjestelmä halutaan pitää sellaisena, että työntekijälle pitää olla tarve ennen kuin hän pääsee maahan. Pistejärjestelmässähän työpaikka ei ole taattu, vaikka saisi hyvätkin pisteet, kommentoi ministerin erityisavustaja Thomas Bergman


Jos pelkästään työnantaja saisi valita kuka tänne otetaan, maahan todennäköisesti vyöryisi siivoojiksi ammattitaidotonta työväkeä Afrikasta.

Työnantajan lyhyen tähtäimen tarpeen perusteella maahan ei kannata ottaa ketään. Jos maahanmuuttajia otetaan, pisteytys koulutuksen, ammattitaidon ja älykkyysosamäärän perustella on paljon parempi kriteeri kuin työnantajien "tarve". Jos maahanmuuttoa harjoitetaan, maahanmuuton on edistettävä väestönlatua eikä alennettava sitä. Maahanmuuttajan on oltava pitkän aikavälin sijoitus eikä jonkun kvarttaalitaloudessa elävän yrityksen tapa haalia voittoja.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Vaikuttaa hyvältä tuollainen pistejärjestelmä, mutta eipä sille taida olla poliittista kannatusta.

"Asiantuntijat sanovat suoraan, että suomalaiset eivät halua tulevaisuudessa tehdä suorittavaa työtä, jota voi tehdä lyhyellä koulutuksella tai kokonaan ilman koulutusta. Siksi ulkomailta halutaan työntekijöitä, joille nämä matalapalkkaiset työt kelpaavat."

Tämä on kyllä minusta valhetta. Suorittava työ kelpaa suomalaisillekin, jos palkkaus ja työolot ovat kohdallaan. Voittomarginaalien entisestään kasvattamisen kannalta ulkomaalaisten massamaahanmuutto on tietysti hyvä ratkaisu. Sinällään on järkyttävää, että näin suoraan kehdataan myöntää haluttavan luoda etnisiä alaluokkia Suomeen -- mikäpäs niitä on luodessa, kun työnantaja kerää voitot ja yhteiskunta maksaa kulut ulkomaalaisten asuttamisesta, lasten koulunkäynnistä, terveydenhuollosta jne.

"Lääkäriliitto ei hyväksy lääkäreiden rekrytointia maista, joiden bruttokansantuote on pienempi kuin Suomella."

Voi herranen aika. Eipä niitä taideta saada sitten mistään. Ja suomalaisten lääkärien palkat senkun nousee.

Sinällään on hauskaa, että Thorsin älyttömimmät visiot ovat tainneet juuttua byrokraattiseen inertiaan.

Jukka Aakula kirjoitti...

"Lääkäriliitto ei hyväksy lääkäreiden rekrytointia maista, joiden bruttokansantuote on pienempi kuin Suomella."

Tässä varmaan yritetään esittää että ollaan köyhien asialla. Teeskentelyä - halutaan vain minimoida palkkakilpailu.

Jos Suomeen maahanmuuttajia otetaan niin kyllä koulutettuja ensi sijassa kannattaa ottaa.

Lähtömaakin hyötyy kun maahan lähetetään rahaa. Koulutetut lähtevät usein takaisin ja vievät oppia mukanaaan.

Sen sijaan kouluttamattomia ei kannata ottaa yksinkertaisimpaan suorittavaan työhön ainakaan ongelmamaista, ongelmakulttuureista eikä ...

Anonyymi kirjoitti...

Tässä linkki Kanadan pistelaskuriin.

http://tinyurl.com/3785lu

Vaadittava pistemäärä on 67.


acc