keskiviikkona, helmikuuta 20, 2008

100 000 mustalaista paennut Kosovosta

Kosovon itsenäistyminen ei haittaa vain serbejä. Mustalaiset on ajettu myös kodeistaan ja suuri osa jäljelle jääneistä mustalaisista asuu pakoilaisleirillä joka on pystytetty myrkkymaalle.

Kosovon mustalaiset ovat äärimmäisen moninainen ryhmä. He puhuvat monia kieliä ja jotkut ylläpitävät edelleen kastijärjestelmää Intian perua.

Intialaisen The Statesmanin lehden juttu Kosovon mustalaisista on mielenkiintoinen. Jutun kirjoittaja on intialainen (ilmeisesti punjabilainen sikhi), joka on tutkinut Euroopan mustalaisia.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Nyt meillä on vihdoin aika maksaa velkamme näille romaneille ja kutsua/päästäa heidät perheineen suomeen asumaan. Rikkaana maana voimme hyvin auttaa heitä uuden ja paremman elämän alkuun tarjoamalla heille asunnot ja mahdollisuuden työhön ja koulutukseen.

Meillä olisi paljon ammennettavaa näiltä Romaneilta.Heidän kulttuurinsa rikastuttaisi omaamme. Ottakaa vaikka oppia ja ihailkaa heidän yhteisöllisyyttään! Mihin on kadonnut suomalainen yhteisöllisyys? Ja vanhusten kunnioittaminen.

Jukka Aakula kirjoitti...

Semmosta ajattelemisen aihetta :)

Kaikki mitä sanotaan tällä blogilla ei pyri "parantamaan" maailmaa vaan ymmärtämään sitä.

Jukka Aakula kirjoitti...

Kun katselee muuten tuota Suomen romaanit wikipedia-sivua niin huomaa että se on puuta heinää.

Koko mustalaiskulttuuri on Suomessa sellainen tabu, ettei mitään tolkkua.

Ne jotka eniten haluavat "ymmärtää" mustalaisia eivät halua todella tietää heistä yhtään mitään. Ei kiinnosta mustalaisethan ovat ihmisiä eivätkä ideoita.

Olen itse hyvin kiinnostunut mustalaiskulttuurista. Mutta toisaalta tiedän että mustalaiskulttuuri on melkoisessa hädässä.

Vanhusten arvoistus laskussa, huumeitten arvostut nousussa. Ja sitten kaikki klöassiset mustalaisongelmat kuten rikollisuus, väistäminen. väkivalta,...

Anonyymi kirjoitti...

Olet siis lukenut tuon intialaisen tutkia textejä. Sielä on nostettu myöskin toinen kysymys esille: Tulsiko romaneja tarkastella etnisenä, vaiko sosiaalisena ryhmänä. Se on vän kuin 'Olla vaiko, ei olla'.