perjantaina, toukokuuta 18, 2007

Viron kansa sai taistelukosketuksen

Jos miettii mitä etua patsaskiistasta on - kaiken sen pahan lisäksi mitä siitä on seurannut - voi todeta että Viron kansa on saanut taistelukosketuksen Venäjän viidenteen kolonnaan Virossa.
 
Viholliskuva on selkiintynyt. Sokea turvallisuudentunne, joka on nukuttanut Lännen Ruususen uneen, on virolaisten sydämestä kadonnut. Terve ahdistus siitä tiedosta, että ikiaikainen vihollinen on taas kerännyt voimansa ja kalistelee miekkojaan Narvajoen ja Peipsijärven itäpuolella, on uudelleensyntynyt.
 
Örkkiarmeija on vahva.
 
Aika näyttää onko Viron kansalla kykyä kansalliseen uudestisyntymiseen. Viron syntyvyys on laskenut niin alas että kansallinen turvallisuus on siitäkin syystä uhattuna. Hedonismi ja individualismi ovat Virossa hyvin voimakkaita "aatteita".
 
Virosta ja Latviasta on muuttanut paljon väkeä länteen työn ja korkean elintason hakuun. Ainakin Latviassa on syntynyt paha työvoimapula ja länteen muuttaneet latvialaiset on korvattu itäslaavilaisilla työntekijöillä.
 
Vaikka osa näistä itäslaaveista (länsiukrainalaiset) jakavat eurooppalaiset arvot, Viron ja Latvian pitää tarkkaan miettiä mikä on tämän työperäisen maahanmuuton turvallisuusvaikutus.
 
 
 
 

2 kommenttia:

sdasfafasd kirjoitti...

Mielestäni hedonismin tulee siitä että yhä useammin lapset kasvavat perheissä joissa he eivät näe vanhempiaan paljoa, sitten he ajattelevat että aikuisten maailman täytyy olla todella ikävä kun ei ne ole koskaan muualla kuin töissä. Sen seurauksena aikuistumista, perheen perustamista sun muuta lykätään. Rahaa saatetaan kyllä tehdä, mutta ns.aikuistumista noin yleensä ottaen, jossa pitäisi alkaa kasvattamaan seuraavaa sukupolvea ja ottamaan vastuuta vältetään. Ennen vanhaan kimppaan lyöttäytyminen oli etu kun oli vähän vaikeampaa, nyt ihmiset pärjäävät omillaan kun valtio hoitaa, se on kyllä pidemmän päälle illuusiota.

Jukka Aakula kirjoitti...

Olen samaa mieltä.

Vaikka ilmiö on kyllä monimutkainen ja vaatisi tutkimusta. Harvaa sosiaalitieteilijää ongelma taitaa kiinnostaa ?