maanantaina, toukokuuta 14, 2007

Taloyhtiö

Taloyhtiö on jonkinlainen yhteisö sekin. Taloyhtiön yhteisten asioitten hoitaminen on julkishyödyke jonka tuottamiseen jotkut osakkaat osallistuvat, toiset eivät. Osallistujien ja osallistumattomien lisäksi on kolmaskin ryhmä - valittajat. Valittaja pitää kaikkia muita ihmisiä piikoinaan ja renkeinään. Ainoa renki tai piika, joka valittajalla todellisuudessa on, on tossukka-aviomies tai -vaimo. Ellei valittaja sitten ole leski.

Sain tästä ryhmästä ensikäden kokemusta vasta äsken: Kaivoimme naapurin kanssa lapiolla salaojakaivoja auki, mikä on hikistä puuhaa. Valittaja - joka ei ole kertaakaan osallistunut talkoisiin eikä edes yhtiökokoukseen - tuli haukkumaan meitä siitä, että kuopasta aiheutuu sotkua, ym. pikkuasioista. Juttua tuli.

Ihmeesti se piristää lapiomiestä. Suosittelin valittajalle että hän pitäisi suunsa kiinni ainakin sen aikaa kun toiset kaivavat lapiolla hikihatussa kuoppaa. Nainen sanoi että siitähän teille maksetaan.

Taloyhtiön hallituksen jäsen saa ehkä 100-200 euroa palkkaa vuodessa kokouspalkkioina. Mutta onneksi minua ei ole palkattu sillä satasella pr-hommiin.

Tuli hiukan Hätäpäidenkalinan historiallinen vuoronpuhelu (työläinen ja porvari) mieleen.

2 kommenttia:

Dr. Doctor kirjoitti...

Yksi syy miksi päädyin okthen oli mureneva suomalainen AsOy käytäntö.

Kun omistusasuminen on nyt nousukauden myötä yleistynyt niin monet eivät ole ymmärtäneet yhteisasumisen/omistamisen periaatteita. Omaan yhtiöön suhtaudutaan kuin kunnalliseen vuokranantajaan...

Tuttavapiirissä asunnon myynneeltä haetaan rahallista korvausta, koska kauppatilanteessa ei selkeästi ilmoitettu, että vuodessa osakkaalle kuuluu kaksi talonmies (lumityö, siivous, ruohonleikkuu)vuoroa...

Jukka Aakula kirjoitti...

Jep - ihmiset luulevat että yhteisomistus on sitä että taloyhtiö on joku (sosiaali)viranomainen. Taloyhtiö on yhteiskunta pienoiskoossa. Kukaan ei halua tehdä yhteisen eteen mitään. Tai onneksi se nyt ei ole ihan noin - jotkut kyllä tekevät ainakin sen aikaa että kyrpiintyvät muitten tekemättömyyten.

Voi käydä päinvastoinkin. Ensi pieni osa osallistuu ja sitten muut ottavat mallia.

Oleellista on että vapaamatkustajat alkavat syystä tai toisesta kokea olonsa epämukavaksi.