torstaina, toukokuuta 03, 2007

Astrid Thors HBL:ssä 3. toukokuuta

Astrid Thors esittää tänään HBL:ssä väitteen että Suomeen ei saada työperäistä maahanmuuttoa, ellei Suomi liberalisoi pakolaispolitiikkaansa. Tämä tarkoittanee siis sitä että Saksasta tai Eestistä tai Ukrainasta ei tule Suomeen työntekijöitä, jos Suomi ei ota avosylin vastaan esimerkiksi irakilaisia, afghanistanilaisia ja somalialaisia pakolaisia:
 
"Man kan inte vara ett land där fyktingar inte ges skydd och samtidigt locka utländsk arbetskraft."
 
Thorsin mielestä ilmeisesti intialainen IT-työntekijä tai virolainen putkimies kokee erityistä solidaarisuutta ja henkistä yhteyttä somalialaisiin pakolaisiin.
 
Mihinköhän tällainen väite voi perustua. En ole ainakaan kuullut että esimerkiksi joku tuntemani ulkomaalainen IT-työntekijä olisi valittanut sitä että Suomen pakolaispolitiikka on liian tiukkaa. En ole havainnut että ketään ulkomaalaista IT-työntekijää edes suuremmiten kiinnostaa koko Suomen pakolaispolitiikka vaikkapa somaleja kohtaan. (Thorsin mukaan nimenomaan irakilaisille, somaleille ja afganistanilaisille Suomen pakolaispolittiikka on tylyä. Tämä ryhmähän on pitkälti työmarkkinoiden ulkopuolella.)
 
Thors ilmeisesti ajattelee edelleen että Suomen suht tyly pakolaispolitiikka leimaa Suomen ulkomaalaisten silmissä yleisesti tylyksi maaksi. En usko että näin on. Yhtä hyvin minä voin väittää että ulkomaalaiset työntekijät - tai ainakin osa heistä - nimenomaan arvostavat Suomea koska täällä on suhteellisen vähän afrikkalaisia, arabeja, somaleja ja afghaaneja. Kaipaisin ainakin jotain tutkimustietoa Thorsilta hänen väitteittensä tueksi. Muuten se jää heitoksi ilmaan.

Ei kommentteja: