lauantaina, toukokuuta 05, 2007

Euroopan häpeä

Komsomolskaya Pravda runoili Eurooppaan - ja erityisesti Saksaan - viitaten:

"Ne kaasukuutiosta äitinsä myyvät."

Tämä on se kuva mikä Venäjällä on Euroopasta ja erityisesti Saksasta. Venäjä uskoo, että Eurooppa ei ole valmis puolustamaan itseään (Viroa) vaan on halukas energiansaannin turvatakseen mihin tahansa myönnytyksiin. Oikea toimi tässä tapauksessa olisi siirtää kymmenen tuhatta maajoukkojen sotilasta Koillis-Viroon. Tämä olisi selkeä viesti Euroopalta Venäjälle, että Euroopalla on halu puolustautua.

Se myös rauhoittaisi tilanteen. Heikkouttaan viestittävä Eurooppa herättää Venäjässä vain halveksuntaa ja halua käyttää Euroopan heikkoutta hyväksi. Euroopan heikkous synnyttää labiilin tilanteen Euroopan itärajalle. Venäjä on kärsinyt pitkään heikkoudesta ja kokenut tulleensa hyväksikäytetyksi heikkoutensa takia. Nyt kun se on saavuttamassa uudelleen voimansa, se haluaa antaa poput pottuina ja käyttää Euroopan moraalista heikkoutta hyväksi.



Erityisen ongelmallista tässä tilanteessa on että EU on tällä kaudella Saksan johtama. Saksa on Venäjän myötäilyssään Euroopan huippu ja moraalisesti ehkä rappeutunein Euroopan maa ("äitinsä myyjä"). Pääministeri Merkel on sanonut että ongelmaa ei ratkaista tunteella vaan järjellä. Tosiasiassa se ratkaistaan tahdolla - tahdolla tarvittaessa puolustaa Eurooppaa vaikka aseilla.

Ei kommentteja: