torstaina, huhtikuuta 12, 2007

Saksalaisuus

Olen aina ihaillut muurahaisten, saksalaisten ja japanilaisten kykyä alistua jollekin asialle A - tai jopa kuolla ko. asian puolesta. Siinä on minusta aina ollut jotain kaunista - eri asia onko alistumisessa jotain järkeä. Pitää kuitenkin kysyä järkeä kenen kannalta ?

Asian A kannalta siinä voi olla paljonkin järkeä. Vuonna 1933 - 1945 saksalaiset alistuivat Hitlerin asialle. Se merkitsi käytännössä sekä monen saksalaisen yksilön että koko Saksan valtion tuhoa. Vuosina 1949 - 1990 itäiset saksalaiset alistuivat suurelta osin sosialismin aatteelle. Sosialismi onnistui Saksassa paljon paremmin kuin esimerkiksi Puolassa, koska saksalaiset osaavat paremmin alistua kuin puolalaiset. Nykysaksalainen on ehkä yhtä valmis kuin isoisänsä tuhoutumaan asian A puolesta ? Onko asia A nyt monikultturismi ? En ole varma.

Saksalaisen ihmisen arkkityyppi on preussilainen upseeri, jonka ideaali on lojaalisuus ja totteleminen. Puolalaisen ihmisen arkkityyppi on puolalainen aatelinen (pan), jonka ideaali on kapina.

Alistumisessa Asialle on tietty evolutiivinen selityksensä, jota olen käsitellyt varsin teoreettisesti aiemmin. Alistuminen voi joissain tilanteissa (vrt. muurahaiset) olla valtava voima. Alistuminen synnyttää koordinoidun ryhmän (superorganismin), joka joissain olosuhteissa pystyy ihmeisiin.

Suomalaisen on hiukan vaikea ymmärtää tai arvostaa saksalaisia. Erilaisia kulttuureita on kuitenkin tärkeää ymmärtää, jotta kykenee tulemaan toimeen toisen kulttuurin ihmisten kanssa - tai jotta ymmärtää välttää näitä.

Kun saksalainen ja suomalainen yritys esimerkisi yhtyvät, suomalaisten työntekijöiden on hyvä ymmärtää saksalaisuutta. Tai välttää heitä hakeutumalla muuhun työpaikkaan.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ai niin... se jos muslimi kuolee sodassa jonkin asian puolesta onkin sitten jostain syystä eri asia. Hoh hoijaa...

Jukka Aakula kirjoitti...

Enhän minä niin sanonut.

Minähän olen kirjoittanut shiiojen alistumisesta ihan vastaavanlaisen jutun.

En sanonut että hyväksyn natsien, shiiojen, japanilaisten tms. temput - sanoin vain että niissä on jotain kaunista.

Minusta henkilökohtaisesti suomalaisten pitäisi suhtautua noihin ihmisiin hiukan varauksellisesti.

Minä en ole missää sanonut että muslimeissa, venäläisissä, saksalaisissa tai kenessäkään muissa olisi jotain pahaa. 

Olen sanonut ainoastaan että ihmisilä on erilaisia kulttuureita, ja pitää käyttää järkeä miten näitten ihmisten kanssa on tekemissä.

Suomeen tuskin kannattaa päästää esimerkiksi muslimifanaatikkoja. Mutta kieltäydyn ottamasta mitään kantaa siihen ovatko he pahoja vai eivät.

Anonyymi kirjoitti...

"En sanonut että hyväksyn natsien, shiiojen, japanilaisten tms. temput - sanoin vain että niissä on jotain kaunista.


Oot tosi pahasti sekaisin...! Kannattaisiko ihan tosissaan hakeutua hoitoon?

3. valtakunta meni jo, eikä palaa...

Jukka Aakula kirjoitti...

En sanonut että hyväksyn mitään shiiojen, natsien tms. tekoja. Minusta pitäisi pragmaattisesti yrittää estää terrorismia, kansanmurhaa jne.