perjantaina, huhtikuuta 06, 2007

Ilmastonmuutos, turvallisuus ja suvereniteetti

HS:n Vieraskynässä tänään kirjoittava amerikkalainen tutkija Bryan K. Mignone toteaa, että ilmaston lämpenemisen rajoittaminen voisi sivuvaikutuksena parantaa USA:n kansallista turvallisuutta, koska riippuvuus vihamielisistä öljyntuottajamaista laskisi.
 
Sama logiiikka pätee Euroopallekin. Mitä enemmän olemme riippuvaisia ilmastonmuutosta aiheuttavasta öljystä, sitä enemmän olemme riippuvaisia länsivihamielisistä valtioista kuten arabimaista ja Venäjästä.
 
En toki halua väittää että yksipuolinen riippuvuus ydinvoimastakaan olisi hyvä ratkaisu - tai että Suomen pitäisi siirtyä kansallisen suvereniteetin nimessä pelkkään halkojen ja turpeen käyttööön. Oleellista on ottaa kaikki seikat huomioon kansallista energiapolitiikkaa ja ilmastopolitiikka suunniteltaessa - siis sekä turvallisuus, suvereniteetti että ilmaston lämpenemisen välttäminen.

4 kommenttia:

Valkea kirjoitti...

Hyvää pääsiäistä sinulle. Lähetän viestin tätä kautta, kun sähköpostipalvelin on jostain syystä jumiutunut.

Jukka Aakula kirjoitti...

Hyvää pääsiäistä kaikille lukijoille !

Anonyymi kirjoitti...

On hyvä asia, että olemme riippuvaisia öljystä. Se pitää Lähi-idän öljydespootit vallassa. Öljydespootit ovat parempi vaihtoehto Lännen kannalta. Demokratia Lähi-idässä lisää länsivihamielisten tahojen valtaa.
Lähi-itä ei saa demokratisoitua. Öljy on erittäin hyvä ase demokratisoitumista ja aitoa taloudellista vahvistumista vastaan.

Jukka Aakula kirjoitti...

"On hyvä asia, että olemme riippuvaisia öljystä. Se pitää Lähi-idän öljydespootit vallassa. ljydespootit ovat parempi vaihtoehto Lännen kannalta. Demokratia Lähi-idässä lisää länsivihamielisten tahojen valtaa.
Lähi-itä ei saa demokratisoitua. Öljy on erittäin hyvä ase demokratisoitumista ja aitoa taloudellista vahvistumista vastaan."

Totta toinen puoli mutta despootit kaatuvat joka tapauksessa tai korvautuvat kansaa lähempänä olevilla talebanin tyyppisillä uskonnollisilla fanaatikoilla.

Yhtälö on hyvin vaikea. Jos muslimimaat eristetään, he reagoivat negatiivisesti ja aggressiivisesti. Jos ei eristetä, heillä on hyvät mahdollisuudet käyttää öljyasetta ja lähettää terroristeja länteen.