keskiviikkona, huhtikuuta 25, 2007

Taas Irakissa tuhotaan pientä vähemmistöä

Turkomaanit, kristityt ja muut pienet ja puolustuskyvyvyttömät vähemmistöt joutuvat jatkuvasti urheiden "vapaustaistelijoiden" uhreiksi Irakissa. Irakista näitä pieniä sorrettavia vähemmistöjä tuntuu löytyvän.

Uudeksi vainon kohteeksi ovat joutuneet yezidit - pieni riikinkukkoenkeliä palvova uskontokunta. Mm. Bashikan kaupungissa pysäytettiin bussi ja muut paitsi bussissa olleet 23 yezidia käskettiin ulos bussista. Yezidit vietiin pois ja ammuttiin. Yezideitä syytetään yhteistyöstä amerikkalaisten kanssa.Se etu näistä kansanmurhista tietysti on että kuulemme uusista kulttuureista, joista emme muuten tietäisi mitään. Katso wikipedian artikkeli yezideista.

Vakavasti puhuen: Surullista. Nämäkin ihmiset ovat onnistuneet elämään satoja tai tuhansia vuosia Kaksoisvirtain maassa mutta nyt heidän olemassaolonsa on uhattu.

Epäilemättä 1900- ja 2000-luku jäävät historiaan erilaisten eläinlajien ja kulttuurien määrän romahtamisen aikana.

4 kommenttia:

sdasfafasd kirjoitti...

Minusta on hienoa että tiedot tuosta on kuitenkin nyt bittiavaruudessa nollina ja ykkösinä, ei ole mitään kääröjä satojen tuhansien kilometrien päässä. On se silti surullista kun tuollaista tapahtuu.

IDA kirjoitti...

Tuo saattaa johtua uskonnon lisäksi myös kurditaustasta. Irakin kurdialueillahan menee ilmeisen hyvin ja he ovat ainakin tähän asti olleet aika lojaaleja amerikkalaisille. Kurdialueiden elpyminenhän alkoi jo ennen nykyistä sotaa amerikkalaisten valvoessa alueen koskemattomuutta.

Jukka Aakula kirjoitti...

Tämä porukka asuu vielä Mosulin ympäristössä joka taitaa olla melkoista monikulttuuri aluetta ?

IDA kirjoitti...

Joo. Luulisin, että se on periteistä arabialuetta, mutta kurdit ilmeisesti laskevat sen historiallisista syistä Kurdistaniin, jota he ajavat. Se on siinä rajalla

http://www.puk.org/

http://en.wikipedia.org/wiki/Mosul

Eli muitakin siellä vielä asuu. Tuon Wikin jutun mukaan suorastaan houkuteltu sinne integroitumaan arabiväestöön.