tiistaina, huhtikuuta 10, 2007

Iltalehti ja alkoholiongelma

Jopa Iltalehti tunnustaa nyt että alkoholin kulutus aiheuttaa Suomessa suuria ongelmia:
 
"Alkoholiongelman paisuminen voidaan pysäyttää vain puuttumalla juomien hintaan ja saatavuuteen."
 
Ei ole kuin pari vuotta siitä kun kuorossa laulettiin että suomalaisten alkoholiongelmat johtuvat pelkästään liiasta holhouksesta. Nyt alkavat jo useimmat ihmiset ymmärtää että holhouskin on parempi kuin ylenmääräinen kaiken salliminen.
 
On vain hyvä että ihmiset hiukan kyräilevät naapureitaan, sekä juoruilevat ja panettelavat pahimpia sekoilijoita ! Kaiken salliminen on pelkkää välinpitämättömyytä eikä suvaitsevaisuutta.

18 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

[offtopic]Päivitäpäs tuo Halla-ahon Scriptan linkki. Se on hieman vanhentunut[/offtopic]

Dr. Doctor kirjoitti...

Ensimmäistä kertaa olen eri linjoilla tämän blogin pitäjän kanssa. Alkoholiongelman perimmäinen syy on sukupolvia kestänyt yletön järjen ja luonnon vastainen kontrolli.

Se millä, miten ja missä määrin yksilö saa päihtyä on yhteinen sopimus.

Se tekeekö sen vai ei on yksityisasia. Päihteiden käytön hallinta on osa aikuistumista.

Huonosti toteutettu kontrollin purkaminen tosin kyllä pahentaa ongelmia. Lisäksi vastikkeeton raha tuo aina päihdeongelman.

Jukka Aakula kirjoitti...

Hiukan arvasin ettei kukaan pidä tästä artikkelista.

Tämä on aika monimuotoinen juttu. Luulen että yleensä siihen että ihmiset käyttäytyvät kunnolla on kaksi syytä:

1. oma aikuistuminen ja kasvu vastuulliseksi yksilöksi

2. kontrolli ja rankaisut. Kontrolli voi olla valtion kontrollia tai naapurikontrollia.

Molempia tarvitaan. Toiset ihmiset eivät tarvitse mitään kontrollia, toiset tarvitsevat paljon.

Kontrollin pitäisi minusta ensi sijassa olla sellaista että sukulaiset, naapurit, työkaverit, ystävät kontrolloivat, neuvovat ja tarpeen vaatiessa rankaisevat ihmistä.

Suomessa alkoholin käytön kontrolli on ollut suurelta osalta valtion kontrollia. Kun se kertaheitolla puretaan ja vielä lehdet kirjoittavat että "olette aikuisia osaatte itse kontrolloida itseänne" niin tragedia on valmis.

Anonyymi kirjoitti...

Voi olla myöskin taustalla jotain muutakin.
Yleisesti ottaen alkoholiongelma esiintyy pohjoisella pallonpuoliskolla havumetsävyöhykkeelle.

Valitettavasti alkoholin aiheuttamat ongelmat tulevat erittäin erittän kalliiksi meidän yhteiskunnalle.
Joten siinä mielessä asia ei suinkaan ole yksityisasia. Yhden alkoholismia koskettaa montaa henkilöä hänen ympärillään.

Ensimmäinen todelliseen ongelmaan osunut kirjoitus!

IDA kirjoitti...

Yksi pointti on suomalaisen juomakulttuurin näkeminen vääränä. Suomessa on toitotettu julkisessa sanassa niin kauan kuin muistan, että "eurooppalainen" juomakulttuuri olisi tavoiteltavaa.

Se, että vedetään silloin tällöin ns. perseet olalle ei ole mitenkään itsestään selvästi huonompaa juomakulttuuria kuin se, että ollaan koko ajan pienessä kännissä Pitäisi vain pitää yllä se yleinen vaatimus, että arjessa toimitaan selvin päin, eikä joka paikassa ole sopivaa olla kännissä.

Anonyymi kirjoitti...

No tuo nyt on taas sitä suomalaista kulttuuria, joka on niin hanurista kuin olla ja voi. Humalahakuiseen juomiseen liittyy erittäin paljon epätoivottuja lieveilmiöitä. Ei sen pitäisi olla vaikeaa havaita kun vähän katuja kiertelee.
Luuletko että nuoren naisen vielä kehyttymässä olevalle elimistölle tekee perskännit hyvää. Voi vain kuvitella minkälaisia lapsia sellainen aikanaan synnyttää...

Jukka Aakula kirjoitti...

"No tuo nyt on taas sitä suomalaista kulttuuria, joka on niin hanurista kuin olla ja voi. Humalahakuiseen juomiseen liittyy erittäin paljon epätoivottuja lieveilmiöitä. Ei sen pitäisi olla vaikeaa havaita kun vähän katuja kiertelee.
Luuletko että nuoren naisen vielä kehyttymässä olevalle elimistölle tekee perskännit hyvää. Voi vain kuvitella minkälaisia lapsia sellainen aikanaan synnyttää... "

Näet asian hiukan liian mustavalkoisesti. Suomessa on asioita jotka ovat huonosti (naisten älytön ryyppääminen, tupakan poltto ja huutaminen) mutta myös paljon hyviä asioita kuten alhainen korruptio, rehellisyys, ahkeruus, tasa-arvo, demokratia.

Suomessa on myös harvoin mikään ääriryhmä - esimerkiksi fasismi, kommunismi tai monikulttuurisuus - saanut enemmistöä kansasta taakseen.

Mihin pyrit tuollaisella uhoamisella ?

Jukka Aakula kirjoitti...

IDA:n kanssa olen samaa mieltä mutta on huomattava että tämä humalahakuinen ryyppääminen on riistääntynyt nyt käsistä - alkoholistiklinikoilla on jo kolmannes naisia ja koko ajan lisääntyy. Lapset juovat jne.

Naisten alkoholismi ja huonovointisuus on silmiin pistävää. Suomalaisilla naisilla menee huonosti. He esittävät äärettömän vahvaa mutta sydän on tyhjä. (Love is missing.)

Anonyymi kirjoitti...

Myös suomlaisten huumeidenkäyttö on saatava eurooppalaiselle tasolle (hymiö).

Täysin samaa mieltä dr. doctorin kanssa.

Jukka Aakula kirjoitti...

Väitän kuitenkin että Suomessa on - ja tulee aina olemaan - satoja tuhansia ihmisiä jotka ilman jonkinlaista päälle katsomista alkvat tavalla tai toisella ns. sekoilla. Olkoon nyt kyseessä sitten älytön ryyppääminen, lasten heitteillejättö, varastelu tms.

Anonyymi kirjoitti...

Myös amerikkalaiset painivat alkoholin kanssa. Miettivät pitäisikö ikärajaa alentaa.

http://www.reason.com/news/show/119618.html

Anonyymi kirjoitti...

IDA:n kanssa olen samaa mieltä mutta on huomattava että tämä 'humalahakuinen ryyppääminen on riistääntynyt nyt käsistä - alkoholistiklinikoilla on jo kolmannes naisia ja koko ajan lisääntyy. Lapset juovat jne.

Naisten alkoholismi ja huonovointisuus on silmiin pistävää. Suomalaisilla naisilla menee huonosti. He esittävät äärettömän vahvaa mutta sydän on tyhjä. (Love is missing.)'

minkä takia miesten alkoholismia, tupakointia yms. olisivat itseisarvoisesti parempia kuin naisten vastaavia? jos siis se on mielestäsi jotenkin todella hälyttävää, että a-klinikoiden asiakkaista naisia on jo kolmannes vaikka miehiä on kaksi kolmasosaa. jos syynä on se, että naiset haluavat 'apinoida miehiä' niin helppo lääkehän olisi se, että miehet rupeaisivat raittiiksi niin naiset huomaisivat että raittiina olo on 'kovaa' ja alkaisivat joukolla absolutisteiksi.

Anonyymi kirjoitti...

Niin sitä vain, että mitä se suomalainen ihana kulttuuri sitten konkreettisesti on?

Alkoholia, melankoliaa, yksinäisyyttä, avioeroja, lasten kavattamattomuutta, perheen heitteillejattöä, vanhusten unohtamista...

VAI JOTAIN MUUTA IHANAA??

Jukka Aakula kirjoitti...

Lapset ovat riippuvaisia äideistään ja jos naisten alkoholismi koko ajan kasvaa niin lasten turvallisuus heikkenee.

Tämä periaate että "naiset vain seuraavat miesten käyttäytymistä, miehet ovat syyllisiä kaikkeen" on tuollaista teoreettista ajattellua jolla ei ole oikean elämän kanssa mitään tekemisstä.

Naiset eivät todellakaan ole maailman napa jonka ympärillä kaikki pyörii - vaikka useat naiset ja monet miehet (oidipuskompleksiset pellet) niin kuvittelevat.

Jukka Aakula kirjoitti...

Lisäksi on otettava huomioon, että vaikka naisilla ja miehille on toki yksilön oikeus pitää hauskaa ja joskus ryypätä, heillä on myös velvollisuuksia perhettään, lapsiaan, lähimmäisiään ja yhteisöä kohtaan.

Yksilö ei ole kaiken mitta muuta kuin jonkun todellisuuspakoisen, narsistisen tai hedonistisen ihmisen mielessä.

Anonyymi kirjoitti...

" Niin sitä vain, että mitä se suomalainen ihana kulttuuri sitten konkreettisesti on?

Alkoholia, melankoliaa, yksinäisyyttä, avioeroja, lasten kavattamattomuutta, perheen heitteillejattöä, vanhusten unohtamista...

VAI JOTAIN MUUTA IHANAA??"

"kulttuuri" on hyvin abstrakti ja suhteellinen termi ja pitää sisällään paljon eri arvolatauksia ja nyansseja. Oikeastaan voisi sanoa: Edustan jotain kulttuuria - olen olemassa. Tästä vääntäkööt viisaammat kättä mutta kaikki nuo mainitsemasi huonot jutut eivät ole vain osa suomalaista elämää ja kulttuuria vaan osa yleistä, sekulaaria ja arvovapaata länsimaista kulttuuria.

Entäpä Sibelius, Juhani Aho, Gallen-Kallela, Lönnrot, Aalto, Esa-Pekka Salonen? Eivätkö he kuulu suomalaiseen kulttuuriin monien muiden nerojen ohella?

Ota pää ulos persauksista ja opettele lukemaan nyansseja. Maailma ja kulttuurit eivät ole kuin hanhen uloste, mustavalkoisia.

Jukka Aakula kirjoitti...

Rejektoin vahingossa tämän kommentin:

"Mielestäni kulttuuria arkisimmillaan on elämäntapa. Ja siinä meillä suomalaisilla on todellakin paljon opittavaa muualta. Ahneus on sairaus ja Suomen "kultuurin" syöpä."

reino kirjoitti...

"Niin sitä vain, että mitä se suomalainen ihana kulttuuri sitten konkreettisesti on?"

Pitääkö kulttuurin olla ihana, jotta sillä olisi olemassaolon oikeus omalla alueellaan?

Pitääkö kansan olla kaunista, raitista, suoraselkäistä ja ihanaa, jotta kansalla olisi oikeus nauttia oman työnsä tuloksista ja oman maansa luonnonvaroista?

Noita ylläolevia kysymyksiä voi sitten pohtia ihan minkä tahansa kansan ja kulttuurin kohdalla.

Vai että ahneus on suomalaisen kulttuurin syöpä? Heh. No olisiko meillä paljon opittavaa esim. sellaisilta ihmisiltä, jotka tulevat tänne ilmaisen rahan perässä nostaakseen elintasoaan ja ahnehtiakseen muotivaatteita ja kulutustavaroita? Onko ahneus hyväksyttävämpää, jos on ahne sossun kustannuksella?