maanantaina, huhtikuuta 14, 2014

Ukrainassa on taistelun aika

Ukraina antoi Venäjän viedä Krimin taistelutta. Olen nähnyt monen suomalaisenkin ihmetelleen, miksi ukrainalaiset eivät pane hanttiin. Monet ovat jopa todenneet, että Ukrainalla ei ole edes oikeutta itsenäisyyteen, mikäli he eivät taistele alueellisen koskemattomuutensa puolesta.

Ukrainan hallitus on ollut hyvin varovainen, koska he tietävät että heidän armeijansa on hyvin heikko Venäjän armeijaan verrattuna ja armeijassa on jonkun verran sotilaita joiden lojaalisuus Ukrainan valtiota kohtaan ei ole vahva.

Tilanne on kuitenkin muuttumassa. Ukrainan presidentti Oleksandr Turtšynov on pannut joukkonsa taistelemaan Itä-Ukrainan separatisteja ja heitä tukevia Venäjältä saapuneita "turisteja" ja "lokaaleja" vastaan. Ennemmin tai myöhemmin Venäjän armeija tulee "rauhoittamaan" itse luomaansa tilannetta. Tärkeintä kuitenkin on, että Ukrainan kansa ja valtio ottaa kohtalon omiin käsiinsä ja taistelee lopulliseen tappioon (tai voittoon) asti.

Puolan pääministeri Donald Tusk totesikin: “Up till now, Ukrainians have been acting rationally, though I don’t [know] how they determined where to draw the red line before moving to a stronger reaction. However, I think that line has been crossed. The moment has come when the Ukrainian government must act decisively to show that it will not accept this kind of behavior,” 

"[I support the position of Ukrainian authorities on] treating the separatists in eastern Ukraine as terrorists.... Putin will stop where Ukraine lets him. This is why Kyiv must take matters into its own hands and decide when it will begin to fight for the territorial integrity of the country and what means it will use... Do not expect the U.S. or France to do more to defend Ukraine than Ukraine itself

Puolan kansa on lukuisia kertoja historiansa aikana noussut kapinaan valtaapitäjiä vastaan ja hävinnyt. 1800-luvulla Preussia ja Venäjää vastaan ja 1900-luvulla Neuvostoliittoa ja Saksaa vastaan. Hävityssä taistelussa syntyi kuitenkin kansallinen kunnia, ylpeys ja kansallinen yhtenäisyys. Lopulta maa vapautui barbariasta.

Krimin luovutuksen Tusk näkee positiivisessa valossa:

Tusk also said that Ukraine’s actions in Crimea, where it did not fire a single shot, will become “a strong bargaining chip” for the Ukrainian government. “In the eyes of the international community Ukraine became a country that has done everything possible to avoid conflict”.

Koko lännen pitää puolustaa ukrainalaisia.

Venäjän puolelle asettuvat suomalaiset - ne suomalaiset jotka eivät asetu Ukrainan puolelle - ovat ihmishylkiöitä, joiden kanssa kenenkään ei pidä olla tekemisissä. Ihmiset, jotka levittelevät antautumismielialaa tai vähättelevät Venäjän uhkaa Suomea kohtaan alentaakseen suomalaisten uhkakuvia, puolustustahtoa ja kansallista yhtenäisyyttä ovat samanlaisia hylkiöitä.

Päivitys 17.54 Presidentin aloitettavaksi ilmoittama laaja operaatio terroristeja vastaan ei ole alkanut vieläkään. Vaikka Ukraina toki on ollut aktiivisempi Donetskin tapauksessa kuin Krimillä, mitään kunnon puolustustaistelua ei ole nähty.

Jos Ukraina nyt ei toteuta uhkaustaan, pian kukaan ei enää usko Ukrainan johdon puheita ja seuraavana on todennäköisesti vuorossa Harkovan valtaus. Länttä kohti vastarinta venäläisiä "turisteja" vastaan tietysti vahvistuu, mutta ei tämä nyt kovin hyvältä näytä. Jos Venäjää ei pysäytetä Ukrainassa, se jatkaa muualle.Ei kommentteja: