keskiviikkona, huhtikuuta 16, 2014

Ukrainan romahdus: Mitä seuraavaksi tapahtuu?

Kun lukee esim. tätä BBC:n uutista alkaa tajuta, että Ukrainan armeija on täysi paperitiikeri. Valiojoukotkin ovat täysin epämotivoituneita ja jos Venäjä oikeasti hyökkäisi päämääränään koko Ukrainan valtaus, Ukrainan valtio romahtaisi parissa päivässä.

Tapahtumien kulku on jatkossa todennäköisesti senkaltainen, että Ukrainan romahdus jatkuu pala palalta ja jossain vaiheessa koko valtio romahtaa. Ukrainan läntisimmät alueet vetävät ehkä jossain vaiheessa tukensa valtiolta ja hakeutuvat Puolan autonomiseksi alueeksi. Nato alkaa voimakkaasti varustaa Venäjän vastaista rajaansa eli lisäämään läsnäoloaan Virossa, Latviassa, Liettuassa ja Puolassa. Suurvaltojen suhteet heikkenevät edelleen.

Pahinta mitä länsi voisi nyt tehdä on suostua jonkinlaiseen sopimukseen Venäjän kanssa Ukrainan neutralisoinnista. Ukrainan valtion romahduskin on parempi kuin Venäjän kanssa sopiminen Ukrainan "federaatiosta" ja "sitoutumattomuudesta". Venäjälle ei pidä antautua eikä sen kanssa pidä neuvotella.  Huono on myös vaihtoehto, missä Ukraina jää jonkinlaiseen elämän ja kuoleman välitilaan.

Ukrainan valtion tuhoutuminen olisi ainakin selvä merkki Lännelle, että meidän on yhtenäistettävä voimamme Itää vastaan.

Ei kommentteja: