tiistaina, huhtikuuta 22, 2014

Putin konstruoi perusteluja Ukrainan itä- ja eteläosien Venäjään liittämiselle - osa 2

Foreign Affairs-lehti arvelee, että Putin hakee nyt perustelua laajamittaiseen hyökkäykseen Ukrainaan ja on konstruoinut perustelun ko. hyökkäykselle.

Speaking at a Moscow news conference, Lavrov said Russia is committed to "stop[ping]" what he claimed were provocations by armed Ukrainian extremists "willfully seeking to unleash civil war" in Russian-speaking areas of Ukraine. The Russian government, he said, is coming under mounting pressure from its allies in eastern Ukraine to protect them. "Russia is increasingly called upon to save southeastern Ukraine from chaos," Lavrov said, according to remarks carried on the Russian Foreign Ministry's Twitter account. The comments were striking because the foreign minister has been at the center of Moscow's efforts to negotiate a diplomatic settlement to the crisis.

Toisin sanoen, vaikka Moskova on tähän mennessä "sitoutunut" siihen, että se ei hyökkää Ukrainan alueelle, "tilanne on muuttunut", koska Venäjän liittolaisten vaatimukset, että Venäjän on tultava heidän avukseen, ovat kasvaneet ja "Ukraina on ollut muka kykenemätön saamaan ääriaineksia kuriin" [mitä Geneven "sopimus" edellytti].

Geneven "sopimus" on siis tosiasiassa kääntymässä sekin Länttä vastaan.

Ei kommentteja: