maanantaina, maaliskuuta 31, 2008

Ulossulkeminen

Yhteistyön peruslause kuuluu:

Yhteistyö ja altruismi voi kehittyä vain, jos altruistit joutuvat todennäkköisemmin tekemiseen toisen altruistin kanssa kuin ei-altruisti.

(Lause on vapaasti käännetty teoksesta Mathematical Models of Social Evolution - Richard McElreath ja Robert Boyd.)

Toisin sanoen:

Talkoisiin osallistuminen maksaa talkoolaiselle aikaa ja vaivaa. Mutta jos talkoisiin osallistuja todennäköisesti elää yhteisössä jossa muutkin osallistuvat talkoisiin, mutta talkoisiin osallistumaton taas todennäköisesti elää yhteisössä jossa muut eivät osallistu talkoisiin, yhteistyön tekijä saa vaivastaan palkan ja lisääntyy yhteistyöstä kieltäytyvän kustannuksella.

Sääntö pätee yhtä hyvin ihmisille ihmisyhteisössä, muurahaisille muurahaispesässä, geeneille solun sisällä tai soluille eliöyksilön sisällä.

Lukuisia ovat ne keinot joilla elämä on miljoonien vuosien aikana onnistunut muodostamaan talkoolaisten yhteisöjä sulkemalla vapaamatkustajat ulkopuolelle.

Ulossulkeminen on pääsääntöisesti ainoa ratkaisu jolla yhteistyö voi kehittyä:

Ulossulkemiseen perustuu solunseinä.

Ulossulkemista on se, että naaras tunnistaa omat poikasensa ja antaa huolenpitoa ensi sijassa omille poikasilleen.

Ulossulkemista on ihmisellä valtiollinen raja. Raja rajoittaa liikkumista ja parhaassa tapauksessa se mahdollistaa yhteistyön rajan rajoittamalla alueella asuvien kesken.

Ulossulkemista on etninen markkeri - juutalaiset, hutteriitit ja suomenruotsalaiset määritelevät kielen ja/tai uskonnon avulla yhteisönsä. Mitä vaikeampaa markkerin hankkiminen tai oppiminen on, sitä vahvempi yhteisö syntyy.

Ulossulkemisen mahdollistaa myös maine: niitten ihmisten kanssa ei tehdä yhteistyötä, joita ei tunneta tai jotka ovat aiemmin tehneet huonosti yhteistyötä.

Ulossulkeminen on välttämätön mutta ei riittävä ehto yhteistyön ylläpidolle.

Ei ole olemassa maailmankylää.

4 kommenttia:

Valkea kirjoitti...

Noinhan se on. Vasemmistolaiset ovat mainio esimerkki tietynlaisista ulossulkijoista, koska he sulkevat tehokkaasti erilaisia ihmisiä ja ihmisryhmiä ulkopuolelle, mutta teeskentelevät silti tehokkaasti olevansa universaalisti inklusiivisia.

Karvajalka kirjoitti...

Olen silloin tällöin poikennut blogillasi, mutten ole kuitenkaan aiemmin vaivautunut kommentoimaan. Niinpä haluaisin näin aluksi esittää kiitokset loistavan selkeistä kirjoituksistasi, jotka ovat osaltaan auttaneet minua hahmottamaan joitakin ihmisyyteen ja kulttuureihin liittyviä asioita.

Hommaforumilla törmäsin seuraavaan linkkiin, jossa esitellään tutkimusta suomalaisesta puhekulttuurista:

http://www.verkkouutiset.fi/juttu.php?id=141346

Jutun tutkimuksessa kuvataan mielestäni suomalaisten tapa viestiä hyvin altruistiseksi.

Jukka Aakula kirjoitti...

Kiitos paljon linkistä - on erittäin mielenkiintoinen. Kiitos myös palautteesta. Se on todella tärkeää kirjoittajalle.

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoisia tekstejä. Ulossulkemisen käsitettä tarkastelet hämmentävän merkillisen historiattomasti. Täytyy lukea näitä enemmän. Olisi mielenkiintoista tietää, mitä ymmärrät konservatiivilla, joka ilmoitat olevasi. Hyvää jatkoa blogille!

Sakari