tiistaina, maaliskuuta 04, 2008

Onko Venäjä Euroopan Kiina - vai Angola ?

Olen - myöntää täytyy - itse ajatellut että Putin on demokratian halveksunnastaan ja autoritäärisyydestään huolimatta oleellisesti parantanut Venäjän yhteiskunnan toimivuutta. Onhan talous kasvanutkin monta vuotta peräkkäin ja ulkopuolisesta näyttää että maa on muutenkin kehittynyt.

Monet muutkin suomalaiset ovat uskoneet että Venäjä onnistuu siinä missä Kiinakin - luomaan nopeasti kehittyvän valtion ilman demokratiaa. Yleisesti suomalaiset muutenkin epäilevät venäläisten kypsyyttä demokratiaan.

Tänään HS:n huippukolumnisti Olli Kivinen kritisoi voimakkaasti teoriaa että Venäjä olisi seuraamassa Kiinan mallia. Kivisen mukaan Venäjä pikemmin seuraa Angolan mallia jossa huono hallinto yhdistettynä maan tuottaman raaka-aineen hinnan nousuun aiheuttaa korkeintaan siedettävän talouskasvun.

Kivinen muistuttaakin että Venäjän talouskasvu on entisistä sosialistimaista kolmanneksi hitain Moldovan ja Uzbekistanin jälkeen.

Venäjän talous toki kasvaa. Verrattuna 90-luvun tilanteeseen jolloin BKT koko ajan laski tilanne on toki parempi. Mutta Kivisen mukaan käännös parempaan tapahtui jo ennen Putinin aikaa.

Talouskasvun suhteellinen hitaus, demokratian huono tila ja ihmisoikeuksien polkeminen eivät Kivisen mukaan ole ainoat Venäjän ongelmat. Alkoholismi kasvaa, elinajanodote lyhenee, syntyvyys on romahtanut, lahjonta rehottaa.

Kivisen artikkeli HS:n yliössä perustuu oleellisin osin Foreign Affairs lehden tammikuiseen artikkeliin "The Myth of the Authoritarian Model".

Toisaalta Kivisen väitteet kuulostavat järkeviltä. Ihmetyttää kuitenkin miksi venäläiset varsin laajasti tuntuvat tukevan tätä hallintoa. Vaalit eivät tietenkään olleet täysin demokraattiset, mutta Putinin-Medvedevin hallinnon kannatus tuntuu joka tapauksessa olevan varsin laajaa. Ehkä syy on vain Putinin karisma ja öljyn hinnan noususta seurannut BKT:n kasvu ? En tiedä.

Ei kommentteja: