maanantaina, maaliskuuta 28, 2022

Integroituuko Eurooppa Venäjän hyökkäyksen takia?

Sitten kun eurooppalaiset ajattelevat että sen Rajaseutu - kuten Ukraina - on Pyhää maata barbarian ja sivistyksen rajalla, Euroopasta on tullut moraalinen yksikkö, eräänlainen metakansakunta. Euroopan integraatio on edennyt ison harppauksen.

Puolalaiset ajattelivat aina että Galitsian seutu on Rajaseutua eli jotenkin Pyhää maata.
Muillakin kansoilla on käsittääkseni tällaisia käsitteitä. Venäläisilläkin. Venäläisen historioitsijan Peter Turchinin mukaan valtakunta syntyy aina Rajaseudulla. Venäjä syntyi Turchinin mielestä Tataarirajalla. Sen takia Krim on venäläisille ehkä jotenkin Pyhä myös.


Amerikkalaisilla länsi eli frontier oli Rajaseutu villiä intiaanien asuttamaa maailmaa vastaan. Turchinin mukaan USA:n valkoiset etniset ryhmät integroituivat kansakunnaksi osittain intiaanisotien myötä.
Tietysti käytännössä Rajaseutuun liittyy usein se, että "ne toiset" ovat siellä myös. Etninen ryhmä joka saatetaan jopa tuhota. Amerikkalaisilla intiaanit, venäläisillä tataarit, puolalaisilla ukrainalaiset.
Tämän toteaminen ei tietenkään tarkoita sitä, että intiaanien kärsimykset pitäisi ohittaa, vaan että asiat pitäisi nähdä niin kuin ne ovat. Pelkkä "valkoinen mies on syyllinen"-ajattelu ei selitä historian kulkua. Apashien sankaruus taistelussa valkoisia vastaan lienee jokaiselle nykyihmisille selviö.
Suomalaisuus - punaisten ja valkoisten integroituminen kansaksi 1918 jälkeen - syntyi myös siksi että Suomi on Rajamaa. Venäjän uhka loi kansakunnan.

Ei kommentteja: