maanantaina, heinäkuuta 27, 2015

Yksilöiden aivojen yhdistäminen johtaa yksilöiden autonomian menettämiseen?

Kirjoitin ryhmä-älystä vuonna 2008. Kirjoitus herätti ainakin yhdessä ultra-individualistissa lähes hysteerisen kohtauksen kommentti-osiossa.

"Jaaha. Että sellaista zen-buddhismia. Väite, että yksilöllä ei ole vapaa tahtoa, on sen verran suuressa ristiriidassa transhumanismin [1] kanssa, että tämä määrä pseudotiedettä riittää minulle. Kiitos ja kuulemiin, Kettunen kuittaa".

Siinä vaiheessa en toki vielä ymmärtänyt koko kysymyksen laajuutta. Viimeisten muutaman vuoden aikana digitalisaatio on johtanut siihen että aivoja on alettu yhdistää suoraan toisiinsa tietoverkkojen avulla neuroniverkoiksi.

Jo nyt, vaikka ollaan aivan tutkimuksen alkuvaiheessa, henkilö A kykenee ohjaamaan toisen henkilön B käsiä niin että B kykenee silmät sidottuna pelaamaan tietokonepeliä.

Tulevaisuudessa useamman "yksilön" aivot yhdistetään yhä kiinteämmin toisiinsa neuroniverkoiksi, missä yksilöiden autonomia alenee ja lopulta ehkä menetetään kokonaan. Miksi ihmiset sitten suostuvat tällaiseen? Todennäköisesti siksi että yhdistetyt aivot toimivat tehokkaammin kuin yksittäisten aivojen summa. Ihmiset saavat siitä taloudellista hyötyä, että liittävät aivonsa neuroniverkkoon. Jo nykyisissä tutkimuksissa on kyetty osoittamaan, että neljä rottaa, joiden aivot on yhdistetty, toimivat tehokkaammin kuin neljä rottaa erikseen.

Tämä on todellista transhumanismia - tai pikemmin "transindividualismia". Aikaa tähän menee uskoakseni korkeintaan muutamia vuosikymmeniä. Jotkut varsin vakavasti otettavat tiedemiehet ovat puhuneet ns. singulariteetin toteutumisesta muutaman kymmenen vuoden sisällä. Uskon että sen sijaan siirrytään jonkinasteiseen individualismin jälkeiseen aikaan ehkä samalla aikataululla.

Muurahaisethan ovat saavuttaneet eräänlaisen superorganismi-tason jo viimeistään 50 miljoonaa vuotta sitten. Biologiassa puhutaan major transitionista.

Ei kommentteja: