maanantaina, heinäkuuta 20, 2015

Euro on katastrofi?

Washington Post vättää Iltalehden mukaan, että euro on Suomelle katastrofi.

Syynä O´Brien pitää euroa. Hänen mielestään Nokian ja paperiteollisuuden romahduksista olisi voitu selvitä paremmin, jos valuutta olisi voitu devalvoida. Koska Suomi on eurossa, se ei kuitenkaan ole mahdollista.
- Sen sijaan maa on joutunut vähentämään menoja leikkaamalla palkoista. Se ei ainoastaan vie kauemmin vaan on myös vahingollisempaa taloudelle, kun ihmisiä täytyy irtisanoa, jotta palkanalennuksiin suostuttaisiin.
Tuloksena on O´Brienin mukaan pidempi taantuma kuin mitä Suomessa muistetaan koskaan olleen. Ei edes 1990-luvun alun lama vedä kirjoittajan mukaan vertoja nykyiselle tilanteelle.
Olen samaa mieltä, että euro on Suomessa ongelma. Baltiassa euro ei kuitenkaan ole ongelma, koska palkkoja on huomattavasti helpompi alentaa. Esimerkiksi valtion virkamiesten palkkoja alennettiin suht nopeasti valtioneuvoston päätöksellä. Suomessa ei palkkakartellin ("sopimusten yleissitovuus") takia palkkakustannuksia voida laskea ilman irtisanomisia.
Toisaalta kyllä Suomessakin palkat ovat alentuneet ja samaan aikaan myös hinnat ovat alentuneet. Palkat ovat itse asiassa monellakin alalla alentuneet dramaattisesti jo vuoden 2013 alkuun mennessä - samoin ainakin ruuan ja bussilippujen hinnat ovat alentuneet selkeästi.
Euroerolla yhdistettynä devalvaatioon kilpailukyky olisi nopeammin korjattavissa. Samalla kuitenkin rakenteelliset muutokset jäisivät tekemättä - ja ay-liikkeen palkkakartelli ja esimerkiksi taksijärjestelmän kartellit jäisivät murskaamatta.
Parempi vaihtoehto on minusta se, että Suomi ryhtyy voimakkaasti murentamaan vanhoja rakenteita. Soininvaaran vetokratiaksi kutsuma kolmikanta-valtio on korvattava demokratialla, jossa enemmistöhallitus tekee rakenneuudistuksia vaikka ay-liikkeestä välittämättä. Mikäli demokratiaa ei saada aikaan hyvällä, se pitää saada aikaan pahalla. Suljetun talouden rakenteet on murrettava joka tapauksessa.
Aika näyttää kykeneekö Sipilän hallitus tekemään rakenneuudistuksia tarpeeksi nopeasti.

Ei kommentteja: