torstaina, heinäkuuta 30, 2015

Ahvenanmaa ilman turvatakuita - osa 6 - miehityksen uhka konkretisoituu

Puolustusministeri Jussi Niinistö sanoo asian vihdoin suoraan:

Suomen armeija varautuu nyt tilanteeseen, jossa Ahvenanmaalle ilmestyy ”vihreitä miehiä”. 

Yle toteaa:

Jos Baltiassa tai Itämerellä syttyy aseellinen konflikti, Venäjä yrittäisi sotilasasiantuntijoiden mukaan miehittää Ahvenanmaan ja Ruotsin Gotlannin.

Aseellisen konfliktin todennäköisyys on noussut merkittävästi. Monen arvion mukaan on olemassa riski, että Venäjä kokeilee Nato-maiden sitoutumista viidenteen artiklaansa tekemällä salamahyökkäyksen Baltiaan niin kuin Saksa aikoinaan Puolaan. Jos Nato ei vastaa Baltian suvereenisuuden loukkaamiseen viidennen artiklan mukaisesti, Naton pelote romahtaa kokonaan.

Nato ei voi siis olla vastaamatta Venäjän alueloukkaukseen jollain tavalla. Mutta todennäköisesti se parhaimmillaankin toteaa - samaan tapaan kuin UK ja Ranska, jotka olivat antaneet turvatakuut Puolalle 30-luvulla - että Nato on sodassa Venäjän kanssa, mutta ei ryhdy aktiivisesti vapauttamaan Baltiaan. Tällaisessa tilanteessa Itämeren saarista alkaa kilpajuoksu. Nato miehittää nopeasti Bornholmin ja Venäjä yrittää saada haltuunsa Ahvenanmaan ja Gotlannin. Suomi ajautuu lopullisesti Venäjän vasallivaltioksi ja Ruotsi hakee Naton jäsenyyttä.

Venäjän uhan alla pahiten olevat valtiot (Ukraina, Moldova, Suomi, Baltia, Ruotsi, Georgia) menettävät todennäköisesti jo nyt taloudellisia investointeja Venäjän painostuksen takia. Tämä on tietysti venäläisen tarkoituskin - taloudellisesti heikko valtio on myös muutenkin heikompi. Yhteiskuntarauha järkkyy ja Venäjä voi käyttää hyväkseen marginaalisoituneita ihmisiä Rajamaissa omien päämääriensä edistämiseen.

Ps. Persut, vihreät ja vasemmistoliitto muiden puolueiden tuella ovat taas onnistuneet kääntämään suomalaisten katseet kokonaan "monikultturismi"-"keskusteluun", jota ei tässä ajassa voi pitää kuin toisen luokan kysymyksenä Venäjän uhan rinnalla.

4 kommenttia:

Ironmistress kirjoitti...

Venäjä ei ikinä ole niin vahva kuin mitä se antaa ymmärtää olevansa eikä ikinä niin heikko kuin miltä se näyttää. On muistettava, että olemme tekemisissä sen maan kanssa, jossa keksittiin Patjomkinin kulissit. Mutta Venäjä nykyisellään on taloudellisen romahduksen partaalla oleva paperitiikeri, jonka armeija on kapinatilassa ja jonka sotalaivat ruostuvat laituriin. Venäjä ei nykyisellään ole uhka vaan riesa.

Ja sitä tulee käsitellä riesana, ei uhkana.

Jukka Aakula kirjoitti...

No usein taloudellisen romahduksen partaalla oleva valtio on paljon enemmän uhka naapureilleen kuin terve hyvän itsetunnon omaava valtio.

Varsinkin pienelle naapurille.

Ironmistress kirjoitti...

Vaikka Venäjä kuinka uhoaisi ja pullistelisi lihaksiaan, sillä ei ole tosiasiallista sotilaallista kykyä uhata Suomea. Härnätä ja kiusata kyllä. Kaupan päälle Venäjällä on riesanaan iso itäinen naapuri. Kiinalla on aika paljon hampaankolossa Venäjän kanssa, ja jokainen prikaati, minkä Venäjä vetää Länteen pois Kauko-Idästä, on poissa Kiinan rajalta.

Muistetaan ne Patjomkinin kulissit. Venäjä on tosiasiallisesti hyvin heikko, mutta se yrittää leikkiä vahvaa ja voimakasta uhittelemalla naapureilleen. Mutta muistetaan, miten Tshetsheniassa kävi: loppuun kiusatut ja rääkätyt asevelvolliset murtuivat ensikontaktista ja pakenivat välittömästi, ja Puna-armeija joutui käyttämään spetsnazeja rintamajoukkoina. Ukrainassa suuri ja mahtava on joutunut pattitilanteeseen ulkomaisia palkkasotureita vastaan. Juopot IT-miehet eivät erota neljässätonnissa kahtasataa lentävää suorasiipistä keskikokoista potkurikonetta kymppitonnissa liki äänennopeutta lentävästä nuolisiipisestä suihkukoneesta. Jne. Jne. Miten tuollainen valtio voisi olla uhka naapureilleen? Hitonmoinen riesa kyllä.

Jos Venäjä yrittäisi vallata Ahvenanmaan tai Gotlannin, siitä tulisi perivenäläisittäin niin hirveä sähläys ettei ole tosikaan, ja Utin jääkäriprikaati olisi ilmakuljetuksena läsnä nopeammin kuin kukaan uskookaan. Samoin Pansiosta lähtisi koko joukko ohjusveneitä ja koko Saaristomeren Rannikkopataljoona. Ne ovat paikalla parissa tunnissa. Venäläiset eivät ole mitään amerikkalaisia tai brittejä, eikä heillä ole nimeksikään kokemusta, miten amfibio-operaatiot hanskataan.

Ulkopolitiikassaan Venäjä pelaa shakkia mutta länsivallat pokeria. Ja Venäjällä on kädessään jätkä-high, mutta se yrittää bluffata. Bluffi on kuitenkin läpinäkyvä. Se kannattaa kohdata, mutta ei panikoida.

Jukka Aakula kirjoitti...

Minun korvissani kuullostaa ylioptimistiselta. Ahvenanmaan puolustus ilman läsnäolevia joukkoja tuskin onnistuu.