torstaina, heinäkuuta 09, 2015

Microsoft ajamassa alas puhelin-businesstaan? Tuskin.

Kirjoitin vajaa 2 vuotta sitten:

"Yleinen käsitys USA:ssa alkaa olla selvä: Microsoft osti Nokian, koska puhelinliiketoiminnan saaminen sen omiin käsiin oli oleellinen osa Microsoftin TÄYSIN VÄÄRÄÄ strategiaa matkia Applea. 

Uuden toimitusjohtajan myötä Microsoft on ilmeisesti hiljalleen ajamassa koko matkapuhelin-liiketoimintaansa alas - Microsoft/Nokian työntekijät Suomessa tulevat menettämään työpaikkansa."

Pintapuolisesti näyttää, että ennustus olisi ollut oikea. Vaikuttaisi siltä, että koko 5,4 miljardin euron kauppasumma olisi ollut Microsoftin osalta täysi virheinvestointi. Vaikuttaisi pintapuolisesti tarkasteltuna myös siltä, että entiset Nokian työntekijät Microsoftilla irtisanotaan ennemmin tai myöhemmin kaikki.

Toisaalta Microsoft ei kuitenkaan ole keskittymässä jatkossakaan pelkkään pilveen ja yritysohjelmistoihin - eikä ole luopumassa kokonaan applemaisesta strategiastaan olla läsnä kaikilla päätelaite-markkinoilla. Windows 10:n strategia on nimittäin vielä aikaisemmastakin selkeämmin se, että sama käyttöjärjestelmä toimii pelikonsolissa, tabletissa, puhelimessa ja PC:ssä. 


The news has left many people convinced that Microsoft may be on its way to exiting the phone business altogether. But what if the opposite is true, and Microsoft has never been better positioned to succeed in mobile? With the impending release of Windows 10 on July 29th, Microsoft will likely solve on of its key problems: getting developers to build apps for Windows Phone. Windows 10 allow developers to easily create software that runs on various types of devices from PCs to phones, tablets, the Xbox One game console and even HoloLens, its new augmented reality device. In Windows 10, they’ll be able to create so-called universal apps that run on any size device, as long as the device runs Microsoft’s latest OS.

Tosiasia taitaa olla, että Microsoft pitää kyllä puhelin-businessta tulevaisuuden kannalta hyvin tärkeänä - nyt vaan leikataan lyhyen tähtäimen tappioita. Oudoltahan se hiukan kuullosta. Pääjohtaja Nadella totesi:

"I am committed to our first-party devices including phones, however, we need to focus our phone efforts in the near term while driving reinvention. We are moving from a strategy to grow a standalone phone business to a strategy to grow and create a vibrant Windows ecosystem that includes our first-party device family.”

Nadellan ideana on keskittyä ensisijassa yritysmaailmaan. Tarjota yrityksille päätelaitteet (PC:t, tabletit ja puhelimet), joissa kaikissa on sama käyttöjärjestelmä ja samanlainen käytön hallinta, ja tarjota yrityksille sovelluksia ja sovellusten hostaus-ympäristöjä kuten Office365 ja Azure.

Ei kommentteja: