keskiviikkona, heinäkuuta 15, 2015

Kreikan romahdus

Pienestä eurooppalaisesta taloudesta Kreikasta on tullut Euroopan politiikan keskipiste. Kreikka-asialla kerätään nyt poliittisia pisteitä äänestäjien keskuudessa. Suomi ja Saksa ovat ajaneet läpi tiukan paketin, jonka Kreikan parlamentti lienee hyväksymässä.  Taitaa kuitenkin olla niin, että Kreikka ajautuu tällä menolla vain kohti jatkuvaa kurjistumista niin kuin Venäjä 90-luvun alussa. Lopputulemassa Kreikka romahtaa sisällissotaan, armeija ottaa myöhemmin vallan tms.

Rakentavat vaihtoehdot ovat a) lainojen leikkaukset yhdistettynä rankkoihin rakenteellisiiin uudistuksiin tai b) Kreikan euroero ja Kreikan talouspolitiikan irtaantuminen eurojärjestelmän kontrollista. Talouselämä-lehti kirjoittaa.

"Kansainvälinen valuuttarahasto IMF vihjaa, että se saattaa perääntyä Kreikan uudesta lainaohjelmasta, jos maan velkaa ei leikata huomattavasti. IMF julkisti tiistaina aiemmin päivällä julkisuuteen vuotaneen "salaisen" raportin, jonka mukaan Kreikan velanleikkaustarve on paljon suurempi kuin mitä maanantaina solmitussa sopimuksessa myönnetään."

HS lainaa taloustieteilijä Jeffrey Sachsia:

"Kova talouskuri vaatii aina myös suuria velkahelpotuksia. Maanantain sovussa ne loistavat poissaolollaan."

Sachs on ollut mukana taltuttamassa talouskriisejä muun muassa Boliviassa vuonna 1985, Puolassa vuonna 1989 ja Venäjällä vuonna 1992.

Ei kommentteja: