keskiviikkona, joulukuuta 10, 2014

Läppäri lukiolaiselle - vaatimukset Helsingissä - versio 2

Päivitys 10.12. postauksen lopussa. 

Helsingissä kuuleman mukaan edellytetään - tai ainakin suositellaan - läppäriä lukiolaiselta. Läppärin ei tarvitse olla Windows-kone. Olen saanut seuraavat asiat selville. Kiitos Cloudpointille tiedoista. Lisään tietoa kunhan saan tarkennuksia mm. kaupungilta.

Vaatimukset:


1. koko päivän kestävä akku. (luokissa ei ole riittävästi virransyöttöjä)
2. 13" näyttö (ehkä pienemmälläkin pärjää - mutta isommalla on helpompi tehdä töitä eikä mene tihursteluksi)
3. Toimii tarvittaessa ilman verkkoyhteyttä
4. Tukee käytössä olevia toimisto-ohjelmia (Helsingissä O365)
5. Laitteen tulee tukea DIGABI Osää (Sähköiset ylioppilaskirjoitukset)
(6. laite on edullinen hankkia ja ylläpitää)

Chromebook

Chromebook vastaa näihin kaikkiin haasteisiin. Chromebookeissa kannattanee ottaa huomioon seuraava: Koneen tulee olla sellainen jossa on Intel-pohjainen prosessori ja Digabi OS-toimii laitteessa. Seuraavat laitteet todistettavasti toimivat:

HP 14 G1 4GB muisti
Acer C720 4GB muisti

Seuraavat laitteet on testattu eivätkä toimi: Kaikki ARM-pohjaiset laitteet (Samsung, HP 11 G1&G2, HP14 G2, Acer CB5) ARM-laitteita ovat kaikki Tegra K1, ARM5250, Exynos prosessoreilla varustetut laitteet.
Asuksen kaikki mallit. Asus ei tue USB-buuttausta tikulta. Tilanne ei Asuksen mukaan ainakaan toistaiseksi tule muuttumaan.

Seuraavista laitteista ei vielä tietoa: Lenovon N20, Yoga 11E, Acer CB3, HP 11 G3

Alkuperäinen lähde on tässä.

Ohjelmistot jota käytetään

Kuten ylläolevasta selviää Office 365 on käytössä. Ohjelmisto on pilvipohjainen, joten se ei aseta vaatimuksia koneelle.

Lisäys 10.12.: Kaupungin vastaus kysymykseeni

Lukiot suosittelevat, että opiskelijat hankkivat omat kannettavat tietokoneet. Koneesta annettu ohjeistus noudattaa ylioppilastutkintolautakunnan ohjeistusta ja se löytyy sivulta digabi.fi. 

Ohjelmia ei tarvitse hankkia. Opetuksessa käytetään avoimen lähdekoodin ilmaisohjelmia, ja niistä opettajat informoivat oppitunneillaan.

Ystävällisin terveisin

Mervi Willman
Opetuspäällikkö
Opetusviraston nuoriso- ja aikuiskoulutuslinja

Vastaus ei tuonut juuri mitään uutta. Vahvistuu se käsitys, että tietokoneen on ensi sijassa tuettava digitaalista ylioppilaskirjoitusta.

Puhutaan avoimen lähdekoodin softasta. Chromebookin käyttäjää ei oikeastaan kiinnosta onko kyseessä avoimen lähdekooodin softa vai ei vaan se onko kyseessä pilvipohjainen palvelu vai ei. Pitääpä selvittää miten asia on oikeasti - pitääkö muka voida asentaa jotain avoimen lähdekoodin softaa.

Ei kommentteja: