tiistaina, helmikuuta 25, 2014

Venäjän hallinto valmistelee Krimin ottamista haltuunsa käyttäen hyväksi viideskolonnalaisia?

Ukrainan hallinnon mukaan on olemassa riski, että Krim irrottautuu Ukrainasta mahdollisesti Venäjän "suojelukseen". Sevastopol on Guardianin mukaan valinnut poliisipäällikökseen Venäjän kansalaisen, joka on ilmoittanut että ei ota vastaan määräyksiä Ukrainan hallitukselta.

Krimillä on venäjänkielinen enemmistö ja Venäjä on jakanut passeja etnisille venäläisille synnyttääkseen kaksoiskansalaisuutta. Tämä antaa Venäjälle mahdollisuuden "suojella" kansalaisiaan Krimillä ja käyttää suojelua hyväkseen Krimin valtauksen perusteluna.

Toimittaja ja näyttelijä Ville Haapasalo kertoi Ylen ohjelmassa jonkin aikaa sitten, miten Venäjä jakoi passeja Georgian rajaseudulla etnisille vähemmistöille ja käytti tätä myöhemmin hyväkseen perustellessaan hyökkäystä Georgiaan.

Venäjän ystävä, professori Timo Vihavainen on hänkin todennut, että venäläinen kaksoiskansalaisuus on ongelma Suomen turvallisuudelle:

Luonnottomana sen sijaan voi pitää sitä, että Suomen kaltainen maa sallii kaksoiskansalaisuuden. Esimerkiksi Euraasian liittoon integroituva Kazakstan ei sitä tee. Epäselvää on, kenen vastuulla tällainen asiain tila on ja millaista hyvää sillä tavoitellaan.

Tilanteen potentiaalisia vaaroja ei tarvinne kenellekään erikseen perustella. 

Tässä on syytä huomauttaa, että en pidä venäläisiä ystäviäni enkä yleensäkään etnisiä venäläisiä Suomessa sinänsä maamme kannalta epäilyttävinä. Sen sijaan pidän todennäköisenä, että tietty osa heistä on eri tavoin muutettavissa kansainvälisen konfliktin välikappaleiksi. Tästähän meillä on jo kokemuksia. Toistan vielä: ongelma eivät ole ihmiset, vaan heidän passinsa.

Ei kommentteja: