tiistaina, helmikuuta 18, 2014

Ukrainan johto tappaa kansalaisiaan

Ukrainassa on kuollut BBC:n mukaan yhdeksän ihmistä, kun Ukrainan poliisi hyökkäsi mielenosoittajien kimppuun ilmeisesti Putinin määräyksestä tai toivomuksesta. Kaksi kuolleista oli poliiseja.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Kristi Raik totesi HS:n mukaan:

"Venäjä on tehnyt [Ukrainan johdolle] hyvin selväksi, että mielenosoitukset pitää saada loppumaan"

HS jatkaa:

Maanantaina Venäjä lupasi maksaa Ukrainalle apupaketista 1,5 miljardin euron suuruisen erän, jota se oli pantannut mielenosoitusten yltymisen vuoksi. Raik ei pidä mahdottomana, että lainaerän maksulla ja mielenosoitusten väkivaltaisella nujertamisella olisi yhteys. 

Raikin mukaan katujen kärjistyvä väkivalta uhkaa jakaa Ukrainaa yhä selvemmin itään ja länteen. Idässä seurataan venäläistä mediaa ja äänestetään Janukovytšia, jota tukee tuoreimmissa kyselyissä yhä lähes kolmannes ukrainalaisista. Lännessä haikaillaan EU:hun liittyneen Puolan tielle. "Vielä kaksikymmentä vuotta Ukrainassa ja Puolassa oli sama elintaso. Nyt kuilu Puolaan on valtava", Raik muistuttaa.

Ukraina näyttäisi olevan vaarassa joutua kokonaan Venäjän leiriin, mutta taistelu jatkuu vielä. Länsiukrainalaiset tarvitsevat moraalista ja muutakin tukeamme. Länsi-Ukraina on barbaari-hyökkäyksen kohteena.

Raja railona aukeaa.

Ei kommentteja: