keskiviikkona, helmikuuta 26, 2014

John Kerry: "Ukrainassa ei ole kyse nolllasumma-pelistä"

USA:n ulkoministeri John Kerry väittää, että Ukrainassa ei ole kyse nollasumma-pelistä Lännen ja Venäjän välillä.

Nollasumma-peli on määritelmän omaisesti peli (strateginen tilanne) missä kaikki minkä minä saan sinä menetät ja päinvastoin. Pokeri on nollasummapeli. Jos minä saan 100 euroa, se perustuu siihen että muut ovat menettäneet 100 euroa.

Kaikki strategiset tilanteet eivät ole nollasummapelejä. Esimerkiksi kauppa ei voi olla nollasumma-peli, koska molempien on hyödyttävä kaupasta, jotta ostaminen tapahtuisi. Ihmiskunnalla on yhteisiä päämääriä kuten ydinsodan ja ympäristötuhon välttäminen ja voisi teoriassa olla yhteisenä päämääränä Ukrainan kansan onni. Maiden välinen kauppavaihtokaan ei ole nolllasumma-peli.

Tiedetoimittaja Robert Wright kirjoitti mainion kirjankin aiheesta ei-nollasumma-peli Nonzero: The Logic of Human Destiny. Ihmiskunta kehittyy Wrightin mukaan, kun ei-nollasumma-pelin sfääri kasvaa ja nollasummapelin sfääri pienenee.

En usko, että ei-nollasumma-pelin logiikka kuitenkaan pätee tässä tapauksessa. Venäjän valtiojohdon kannalta Ukrainassa on toisaalta kyse arvovallasta ja toisaalta kyse Venäjän imperiumin vahvuudesta.

Kun on puhe kahden keskenään kilpailevan valtion valtion vahvuudesta, toisen vahvuus on toisen heikkous. Sama pätee pitkälti arvovallankin suhteen. Putinin maine kovana jätkänä kärsii kansalaisten silmissä, jos hän menettää Ukrainan.

En usko, että Kerrykään oikeasti uskoo puheisiinsa.

Ei kommentteja: