sunnuntaina, joulukuuta 01, 2013

Yhteistoiminta ja syklinen maailmankuva

Jokainen, joka on toiminut yhdistyksissä tai taloyhtiöiden hallituksissa tai ollut pitkään työssä samassa yrityksessä, on huomannut ilmiön että yhteistyö saattaa alussa olla hyvin vilkasta, mutta sitten se jollain tavalla kuukahtaa. Yhteistoiminta kuukahtaa esimerkiksi sitä kautta, että aletaan riidellä tai sitä kautta että muutamat harvat tekevät kaikki työt ja muut vapaamatkustavat.

Yksinkertaisimmassa matemaattisessa mallissa on kolmenlaisia ihmisiä. On niitä (loners) jotka eivät osallistu yhdistyksiin tms. ollenkaan vaan tekevät itse. Sitten on niitä (co-operators) jotka tekevät yhdistyksissä työn ja saavat tietysti myös edun ja niitä jotka saavat edun mutta eivät tee mitään.

Tein koodin pätkän (webbisivun javascriptillä), joka näyttää miten tällainen malli toimii. Yhteistoiminnan taso lähtee populaatiossa sykliseen liikkeeseen, missä eri vaiheissa kukin strategia joko vahvistuu tai heikkenee. Kun lonereita on paljon, co-operator hyötyy, kun co-operatoreita on paljon, defectorit hyötyvät ja kun defectoreita on paljon, lonerit hyötyvät. Tässä mallissa sykli jatkuu ikuisesti. Malli on esitetty tässä paperissa.

Webbisivu ei ole kovin visuaalinen koska en ole mikään webbi-ohjelmoija. Mutta täytyy parannella kun ehtii.

Tämänkin ajan olisin voinut käyttää naisvoimistelun sm-kisojen talkoissa.

Ei kommentteja: