maanantaina, joulukuuta 02, 2013

Suomalaista tutkimusta instituutioiden taloustieteestä

Suomalainen tutkija Mika Kallioinen on julkaissut kirjan The Bonds of Trade: Economic Institutions in Pre-modern Northern Europe Itämeren kauppa-insitituutioiden synnystä. Kirja vaikuttaisi olevan korkeatasoinen. Helsingin Ylopiston tutkija Ilkka Leskelä on kirjoittanut kirjasta arvostelun. (Kirja jää tosin ainakin minulta ostamatta, koska hinta näyttäisi olevan 75 dollaria Amazonin kaupassa ja Kindle-versio ja pokkari-versio ilmeisesti puuttuvat. Surullista. Näinkö suomalainen tieteellinen kirjallisuus mitätöidään.)

Arvostelusta selviää muuten mielenkiintoinen pointti. Kun saksalaiset valtasivat 1000-luvun alussa suuren osan Itämeren aluetta, he faktisesti tuhosivat olemassaolevat kauppainstituutiot ja kauppasuhteet ja korvasivat ne omillaan. Samalla kauppiaat vaihtuivat saksalaisiin.

Baltia oli oikeastaan aivan samanlaisen kolonialismin kohteena kuin vaikkapa Kongo. Itseasiassa Baltian kantaväestö suorastaan orjuutettiin. Baltiassa ei ollut maaorjuutta, vaan suora orjuus, missä kansalla ei ennen 1800-luvun alkua ollut edes teoreettista oikeutta fyysiseen koskemattomuuteen. Baltian maapäivät totesivat vielä 1800-luvulla, että kantaväestö on roomalaisen lain mukaan vallatun maan asukkaina orjia. Vasta 1800-luvulla kantaväestön lyöminen metalliesineillä kiellettiin lailla ja kantaväestö sai omistaa haarukan ja veitsen. Suomessa nykyään asuvan Stackelbergin aatelissuku myi alustalaisensa Ukrainaan maaorjiksi 1800-luvun alussa.

Hansakin oli siis tavallaan imperialistien kauppa-organisaatio. Ruotisi-Suomi oli jonkinlainen Itämeren Etiopia, jota Saksa ei onnistunut kolonialisoimaan.

Ei kommentteja: