sunnuntaina, joulukuuta 16, 2007

Kaikella on hintansa vai onko, Serbia ?

Hätäpäidenkalinaa kertoo että EU tarjoaa Serbialle Kosovon itsenäisyydestä palkkioksi jäsenyysneuvottelujen nopeuttamista.

Minulla ei ole mielipidettä siitä, kenelle Kosovo kuuluu. Mutta on mielenkiintoista nähdä, miten Serbia reagoi EU:n tarjoukseen. Onko - kuten kyynikot sanovat - kaikella hintansa. Onko Serbia valmis myymään Kosovon, jota serbialaiset ovat perinteisesti pitäneet erityisen pyhänä osana Serbiaa. Onhan Kosovo Kosovo Poljen taistelun tapahtumapaikka.

Australian alkuasukkaat Pohjois-Territoriossa ovat valmiita myymään tyttärensä. Mutta sitä kutsutaankin kulttuurin romahtamiseksi. Mutta ovatko serbit valmiita myymään Kosovon ?

Kaikki eivät ole valmiita "myymään äitiään". Kerroin aiemmin:

Islamistisen terrorismin tutkija Scott Atran kertoi tällaisesta tutkimuksesta: Palestiinalaisille esitettiin erilaisia vaihtoehtoja siitä miten juutalaiset voisivat korvata jonkin tietyn palestiinalaisen pyhän paikan luovuttamisen juutalaisille osana rauhan tekoa. Vaihtoehto 1 oli että palestiinaliset luovuttaisivat pyhän paikan korvauksetta. Vaihteoehto 2:ssa palestiinalaiset saisivat pyhästä paikasta suurehkon rahakorvauksen.

Vaihtoehto 2 herätti voimakkaita negatiivisia tunteita palestiinalaisissa. Se että pyhä paikka määriteltiin tavaraksi antamalla paikalle hinta herätti vihaa. Lienee yleisesti niin että ihminen kokee erittäin loukkaavana, että joku haluaa ostaa rahalla sinulle "pyhän" asian. Sen sijaan vaihtoehto 3, jossa juutalaiset luopuivat vastavuoroisesti jostain omasta pyhästä paikastaan, herätti palestiinalaisissa huomattavasti positiivisempaa vastakaikua.


HS:n artikkeli aiheesta on tässä.

2 kommenttia:

Vasarahammer kirjoitti...

Palestiinalaiset edustavat kunnia-häpeä-kulttuuria, jossa vastapuolen nöyryyttäminen korvaa
oman kunnian menetyksen. Siksi tulos ei ole mitenkään yllättävä.

Serbit taas katsovat olevansa kaikkien hylkimä päähänpotkittu porukka, mille toki löytyy omat historialliset perustelunsa. Jos Venäjä pitää serbien puolta (mihin itse uskon), myös serbit voivat kieltäytyä EU:n tanssiinkutsusta.

EU edustaa tässä perinteistä vasemmistolaista materialismia, jossa kaikki konfliktit johtuvat pohjimmiltaan taloudellisesta eriarvoisuudesta. Tämän ajattelun soisin jo ajautuvan kohti historian roskatynnyriä. En tosin pidätä henkeäni tätä odotellessa.

Jukka Aakula kirjoitti...

Jep,

En minäkään halua väittää että noista kolmesta (EU, Serbia tai Palestiina) yksi olisi oikeassa ja muut väärässä. Jonkinlainen kunnian käsitys kuuluu varmasti terveeseen kulttuuriin, mutta siinä mennään helposti äärimmäisyyksiin.

Enemmän kuin osoittaa että kuka on väärässä, halusin tälläkin postauksella osoittaa sitä että EU:n olisi syytää ymmärtää pari perusasiaa:

a) kaikilla ei ole sama hyötykeskeinen arvomaailma, ja

b) EU:lle olisi huomattavaa HYÖTYÄ ymmärtää kyseinen asiantila jotta kommunikoidessaan vaikka nyt Serbian kanssa EU ei syyllistyisi suuriin mokiin