sunnuntaina, joulukuuta 23, 2007

Vanhanenko yksin väitteineen

HS antaa implisiittisesti sen kuvan että Tatu Vanhanen olisi yksin väitteineen että äo selittää suurimman osan hyvistä PISA-tuloksista.

HS:n antama kuva on väärä. Mm. Osmo Soininvaara on samoilla linjoilla.

Osmo Soininvaara viittaa blogissaan mm. seuraaviin tutkimuksiin joitten johtopäätös on sama kuin Vanhasella:

Rindermann, H. (2007). The g-factor of international cognitive ability comparisons: The homogeneity of results in PISA, TIMSS, PIRLS and IQ-tests across nations. European Journal of Personality, 21, 667-706.

Rindermann, H. (2007). The big G-factor of national cognitive ability (author´s response on open peer commentary). European Journal of Personality, 21, 767-787.

Lukekaapa myös Tatu Vanhasen alkuperäinen kirjoitus.

8 kommenttia:

Paavo kirjoitti...

Osmo Soininvaaran blogikirjoituksen kanssa olen aivan samaa mieltä. Sitä en voi siellä ilmaista, kun Osmo on tuon kirjoituksen osalta estänyt kommentoinnin. Se on varsin ymmärrettävä käytäntö sekin, aika paljon kiihkeyksiinkin meneviä kommentteja ehdin lukea kun niitä vielä näkyi.

HS:n juttu höpsö, koska on valittu professoreita, joilta saadaan halutut kommentit. tietysti lehtijutuille ei ole vaatimuksia satunnaisotannasta, mutta silti. professoreiden väitteet olivat yksinomaan hassuja.

pidän kuitenkin hyvänä sitä, että HS julkaisi Vanhasen kirjoituksen ja on täten antanut tilaa kriittiselle väittelylle älykkyydestä.

Lystikkäintä siinä aiemmassa Tatu Vanhanen mylläkässä oli, että Matti Vanhaselta vaadittiin selityksiä, ikäänkuin rasismi-olisi periytyvä ominaisuus. ja Tatu vanhanen tiedettiin rasistiksi, koska hän oli uskaltanut väittää, että älykkyys on periytyvä ominaisuus.

Jukka Aakula kirjoitti...

jep.

Voinee kuitenkin sanoa, että hs kulttuuritoimitusta lukuunottamatta käsittelee näitä asioita suht asiallisesti.

Kulttuuritoimitus sen sijaan on varsin kiihkoinen. Tulee mieleen esimerkiksi Boydin ja Richersonin kirjan teilaus.

Anonyymi kirjoitti...

Mitenkä tämä nyt korreloi sinun näkemykseen että alhainen älykkyys ja väkivaltaisuus korreloivat kerkenään? Kun Suomihan on tunnetusti Länsi-Euroopan väkivaltaisin maa? Ja täälläon niitä mustiakin kaikista vähiten...

PS. Politiikassa nyt käytetään ihan kaikkia keinoja, joten ei tarvitse yhtään ihmetellä tuota isä-poika kytköstä.

Jukka Aakula kirjoitti...

Hyvää Joulua, Ciglista

Minulla ei ole vastausta kysymykseesi, mutta äo tietysti on vain yksi selittävä tekijä väkivallalle.

Arvaukseni on että pohjoisessa on joku tekijä joka selittää väkivallan. Mm. eskimoilla on paljon väkivaltaa vaikka heidän äo:nsa on varsin korkea.

Anonyymi kirjoitti...

Mutta miksi Jugga sitten ruotsalaiset ovat niin kovin rauhallista ja rauhaa rakastavaa porukkaa? Siellä on aina mukavaa käydä työmatkoillakin, kun asiat hoituu aina niin helposti ja tavattoman selkeästi.
Ja minulle on henkilökohtaisesti jäänyt sellainen kuva, että he ovat aina meitä suomalaisia etevämpiä asiassa kuin asiassa. Jos nyt F1:siä ei lasketa lukuun ;)

Valkea kirjoitti...

"Ja minulle on henkilökohtaisesti jäänyt sellainen kuva, että he ovat aina meitä suomalaisia etevämpiä asiassa kuin asiassa."

- Jep, ruotsalaiset menestyvät suomalaisia paremmin huonompien Pisa-tulosten saamisessa, maan raunioittamisessa maahanmuuutolla, miesten ja miehisten symbolien henkis-symbolisessa kastroimisessa, tukaduttavan pehmeän totalitarismin luomisessa, paapovassa sosiaaliapusysteemin luomisessa jne.

Jukka Aakula kirjoitti...

Kiitos, Valea, että vastasit puolestani, Ciglistalle.

Riikinruotsalaisuus on todellakin jotakin mitä en kykene ymmärtämään ollenkaan. Käyn siellä kyllä työmatkkoilla minäkin.

Jukka Aakula kirjoitti...

Unodit, Valkea, muuten ruotsalaisten kunnostautumisen koulujen polttamisessa.