lauantaina, joulukuuta 01, 2007

Mustalaisten avioliittoinstituutio - osa 2

Lainaan suoraan La Castafiorelta saamani kommentin tähän postaukseksi. Kiitos. Tack. Mielenkiintoista materiaalia.

Hei Jukka

Kurkistin taas blogiisi ja huomioni kiintyi tähän romaniaiheeseen. Tuo romanien avioituminen mietitytti aikoinaan myös minua. Mieleeni oli jäännyt 'mustalaisten kuninkaan' Kalle Hagertin komeat hautajaiset silloin joskus kauan sitten ja tiesin myös että monet romanit ovat syvästi uskonnollisia, mutta mitään hääuutisia ei ole koskaan näkynyt – miksi??

Vaan minäpä otin selvää. Romanien keskuudessa elää, haastattelemani nuoren parin kertoman mukaan, vielä voimakkaana vanha perinne että morsian ryöstetään ja nuoripari lähtee yhdessä karkumatkalle. Jos morsiamen perhe hyväksyy 'liiton' niin kaikki on ok mutta jos tuleva vävy ei ole morsiamen perheelle mieluinen niin morsiamen perhe pyrkii hakemaan omansa takaisin, vaikka väkisin.

Sulhanen saattaa joutua ryöstämään morsiamen useamman kerran ja juuri näissä tilanteissa syntyy kuulemma koviakin sukujen välisiä riitoja ja sotatiloja.

Tästä avioitumisperinteestä kertoi minulle viimeisillään raskaana oleva 18 v romanityttö joka juuri silloin oli sellaisella karkumatkalla sydämensä valitun kanssa. Morsian oli jo kerran haettu takaisin kotiin mutta nuoret olivat karanneet uudelleen. Kun heidät tapasin oli sulhasta juuri ammuttu ja hän oli joutunut sairaalaan.

Rakastavaiset asuivat karkumatkallaan sulhasen pakettiautossa jonka kuljettajan puoleisessä ovessa oli luodinreikä...How very romantic! *huoks*


Romanilähetyksen Romanikulttuuri-sivulla ei romanihäistä puhuta mitään mutta hautajaisista kylläkin.

1 kommentti:

Jukka Aakula kirjoitti...

La Castafiore,

Ongelma taitaa olla siinä että oli löydettävä nuori pari jotka kertoivat asiasta sinulle. Romanikulttuurista on suhteellisen vähän tutkimustietoa, vaikka aihe on äärimmäisen mielenkiintoinen. Vai onko hyvää tutkimusta ?

Mielenkiintoista nimenomaan kuulla että tilanne on tuollainen vielä tänäänkin.

HS:n pitkät jutut väistämisestä ja verikostosta ovat kiertäneet mustalaiskulttuurin todellista ydintä kuin kissa kuumaa puuroa.

Ei niin, että itse ymmärtäisin asiaa perinpohjin.